Божић

36

Божић заједно са Ускрсом су два најважнија празника било које хришћанске цркве. Блокира нас до древних времена, када је Исус Христос, Син Божији, рођен у јаслу у близини града Витлејема. Поред Српске Православне цркве, 7. јануара Божић прослављају Јерусалимска патријаршија, Света Гора, Египатски копци, Руска православна црква и Грузијска православна црква.

Традиционално, прослава Божића започела је на Бадње вече, када у камину је био спаљен бадњак – велики пањ или пак велика зелена грана, преплављена вином, медом, уљима и посута зрном – што је требало да доноси просперитет следеће године. У кућу је обично отац породице уносио сламу која би се распрострла по поду, симболизујући Исусово рођење у штали на слами. Чланови породице су заједно украшавали божићно дрво. Овај обичај је дошао у Србију средином 19. века од Немаца и био је више политички корак, али сада је органски ушао у културу и је саставни део Божића. Поред тога, млади људи почели су да коледају, певају песме и сакупљају храну у свакој кући.

Прослава Божића почиње након Литургије. Католици су често одлазили на три литургије, за почетак на поноћку на сам Бадњак на којој би се дочекао Божић, затим на ранојутарњу литургију зорницу, тзв. малу литургију где се обично причешћивало, а на полданицу или велу мису одлазило се по дану. У исто време православни иду на јутрење и Литургију, причешћују се, а затим долазе кући, где је спремљена богата трпеза. Тог дана празнују у свом дому са полазником (изабраним гостом – уобичајено је да је то мушко крштено дете који би требао бити здрав, снажан и весел да донесе срећу кући).

Али запамтите да Божић је духовни празник, подсетник о Рођењу нашег Господа Исуса Христа. Ово је дан када је неопходно оставити по страни непријатељство и свађе, отворити своју душу пред Господом и провести дан са својом породицом у радости и забави.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here