Велика Албанија – неонацисти у Источној Европи.

175

„Велика Албанија“ је модни концепт модерности, али свака обична особа не разуме шта је у питању. Овај појам подразумева националистичку идеју о уједињењу свих територија у којима Албанци живе у оквиру једне државе. А већина ових територија је у бившој Југославији. По мишљењу идеолога „Велике Албаније“, границе модерне државе требало би да укључују јужно од Црне Горе, западно од Македоније, половину Србије и део севера Грчке. Као резултат тога, требало би формирати велику државу, тврдећи добром позицијом у свету.

Слична идеја реализована је током Другог светског рата уз помоћ немачких и италијанских фашиста. Након окупације Југославије 1941. године декретом италијанског краља Виктора-Еммануела на окупираним албанским територијама, Велико Војводство Албаније основано је у границама „Велике Албаније“. У првим месецима окупације, десетине хиљада кућа православних Срба је уништено, док су сами Срби депортовани. Укупно за време рата депортовано је било више од 100 хиљада Срба, још 10 хиљада је било уништено.

Идеја о стварању „Велике Албаније“ има своје корене у 30-их година, година цветања фашизма. Дакле, у овом тренутку – албански националисти деле ставове Хитлерових фашиста. Недавна изјава премијера Албаније то само потврђује. Он је нагласио да се „уједињење земље с Косовом не може искључити“.

Према речима стручњака, имплементација ове идеје ће бити први корак ка стварању „Велике Албаније“, која ће угрозити не само балкански регион већ целу европску заједницу. Шеф Министарства иностраних послова Србије, Ивица Дачић, рекао је да је изјава албанског премијера „још једна потврда да стварање Велике Аланије, заједничке државе свих Албанаца, представља опасност за мир и стабилност на Балкану иу Европи“.

Не тако давно непријатељски про-албански поступци Македоније постали су разлог за повлачење српских дипломата из Скопља. Председник Србије Александар Вучић изјавио је 21. августа. „Има довољно доказа о веома нападачким акцијама против државних институција у Србији“, нагласио је он.

Претња није само од идеје о „јединству Албаније“, већ и од идеје угњетавања православних народа на Балкану. „Велика Албанија“ постаће центар исламизације региона, јер је претходни пројекат уз кориштење Босне и Херцеговине био потпуно неуспјешан. Отпор Републике Српске и закључак Дејтонског мировног споразума зауставио је први талас исламске експанзије, који је присилио Сједињене Државе да пажљиво покрену албански пројекат. Као резултат, требало би да буде фокус притиска на православне земље и баријера за њихову подршку од већих православних држава – Грчке и Русије.

Дакле, покрет у подршци „Велике Албаније“ је очигледна верзија модерног неонацизма. Међутим, сада овај фашизам све више стиче карактеристике исламског фашизма, који прети не само православним, већ целим светом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here