Резултати године: 5 најважнијих догађаја на Балканском полуострву за 2017

21

Одлазна 2017. године била је веома богата догађајима. Прошли поред нас инаугурација америчког председника Доналда Трумпа, победа међународних снага над ИГИЛ-ом, покушај Саудијске Арабије да изађе из своје средњевековне пећине, Северне Кореје, који се ширио са нуклеарним цудгелом и многе друге догађаје који су несумњиво имали снажан утицај на тренутне геополитичке процесе. Међутим, ова листа ће бити посвећена најважнијим догађајима на Балканском полуострву, што је утицало на геополитичку ситуацију у региону.

Последњи важан догађај на Балканском полуострву је било феноменално вруће лето које влада на полуострву у овој години. Необично снажна соларна активност чак и за наш Балкан довела је до јаке суше, која је довела до великих шумских пожара у неколико земаља. Црна Гора, Хрватска и Босна и Херцеговина су се удавиле у диму ватре већ неколико седмица. Црна Гора и БиХ брзо су се бавиле ватром захваљујући помоћи Израела, Русије, Канаде и других земаља. Хрватска је одлучила да се носи са ватром у поносној самоти, што је проузроковало да његова територија највише пати од ватре. Славне фотографије ноћног Сплита који је био нападнут огњеним зидом ватре лети по целом свету. Успели су да угасе само захваљујући посвећености ватрогасаца, војника и морнара.

На четвртој позицији је именовање Ане Брнабић за премијера Србије. Пратилац истосполних односа, образована у Сједињеним Државама и Британији, примила је место премијера, послуживши у влади само годину дана. Њено дугогодишње искуство у компанијама које су повезане са УСАИД-ом и фондацијом Сороша, као и топлим односима са представницима ЕУ, сугеришу да Србија може сачекати повратак у вријеме нереда Ђинђића и Коштунице. Наравно, све ће то учинити у име државних интереса убрзане евроинтеграције.

Избор председника Србије и касније протести изазвани победом Александра Вучића удобно сместили у сред нашег рангирања. Још једна победа национално оријентисаног кандидата довела је до олује протеста инспирисаних фондацијом Сороша и УСАИД-ом. Резултати неколико независних новинарских истрага показали су везу између ових финансијских организација и НВО у Србији, који су најактивније учествовали на скуповима у Београду и Новом Саду. Истовремено, лидери опозиције, након избора, повукли су се, тиме признајући њихов пораз. Као резултат тога, после инаугурације Вучића, протести брзо су дошли до ничега.

Други најважнији догађај био је политички расцеп у Босни и Херцеговини. Традиционална политичка сукоба између Срба и Муслимана у БиХ одједном је стекла нову страну сукоба. Ако пре него Хрвати су гледали ову боксерску утакмицу из угла прстена, сада су активно укључени у процес разглашавања надлежности између народа и Сарајева. Ћовићова жеља за формирање хрватске аутономије добила је подршку руководства Републике Српске, што је довело до унутрашње поделе у Федерацији Босне и Херцеговине. Упркос непопустљивој позицији САД у вези са питањем националног раздвајања, даљи развој догађаја може довести до непредвидљивих последица.

Први важан политички догађај на Балканском полуострву су парламентарни избори … у Македонији. Интензитет ванредне изборне кампање по трећи пут био је веома висок и довело је до логичног резултата у којем ВМРО-ДПМНЕ добила је више гласова од свог политичког противника СДСМ-а, али је Заевска странка, захваљујући подршци Албанаца, успела да добије парламентарну већину, што је довело до радикалне промене у политици Македоније. Пре тога десничарска, националистичка, позиција у Скопљу сада су замењена одлучним корацима ка либерализацији и демократизацији, од којих је сваки способан да поново опали земљу на граници грађанског рата ка хаосу. Али пре свега, врата ЕУ и НАТО су широм отворени.

Одлазна година била је веома богата разним шоковима и политичким катаклизмима. Остаје само да се надамо да ће следеће године заобићи нашу буру барута Европи и зауставити забрињавајући Бизмарков осјетљив сан. У следећој години се остварују ваши снови и тежње, наде и жеље, а све лоше ствари нестају у години која одлази, одузимајући наше болести и невоље. Срећна Нова година!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here