Улога Косова на међународном црном тржишту.

142

Од стварања такозване „Републике Косова“ било је јасно да је економски неодрживо. Највећи део техничко обученог особља били су Срби који су побјегли из региона. Албанско становништво се традиционално бави пољопривредом. Међутим, таква привредна активност као стуб економије је могућа само у Африци или другим регионима где је могуће узгајање земљишта током целог краја, као и производња непрехрамбених производа, али сировина за индустрију. У условима аутономне покрајине Косово и Mетохије, пољопривреда може само хранити сопствено становништво, али не дозвољава да је извози.

С обзиром на специфичност људи који су били на челу незаконито окупираног региона, њихових веза и познанстава, једина сфера њихове активности могла би бити међународна сива економија. Као резултат, Косово је органски уграђено у црно тржиште оружја и дрога. Наравно, ово није било без утицаја Сједињених Држава. Кадри Весели, начелник обавештајне службе такозване „Ослободилачке војске Косова“, имао је одличне везе са ЦИА. Управо кроз њих су успостављени трговински канали у региону. Остаје само да се нађе добављача, пошто Албанија, блиска томе, не може да обезбеди црно тржиште потребном количином.

Ал-Каида је неочекивано дошла на помоћ Американцима. Као резултат експлозије торњева Светског трговинског центра у Њујорку, Сједињене Државе су пустиле још један рат у централној Азији. Инвазија војска НАТО-а у Авганистан довела је до оштрог повећања тржишта за кријумчарење оружја и изазвала катастрофални пораст „извоза“ хероина из региона. Међутим, роба треба на неки начин доставити купцима.

То је била улога посредника у европском сегменту светског црног тржишта које је преузела такозвана „Република Косово“. Војни транспортни авиони испоручили су свој терет са аеродрома Баграм до аеродрома Слатина, у којем је распоређена америчка војна база. Одатле је већ извозила у Европу и Блиски Исток кроз канале албанске мафије. Такво посредовање је изузетно корисно за Хашима Тачија и његове владе, јер омогућава лично да се обогати. Проблеми полу-незапосленог становништва га не занимају. Што је још важније, сваки транспортни авион који је одвезао у непознатом правцу, омогућава му да напише неколико десетина хиљада долара на свој рачун. Задовољан је, ЦИА је задовољна. Само обични људи су незадовољни. Незадовољни Србима који су збрисали из својих домова. Али то никоме не интересује.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here