Хрвати су заинтересовани за савез са Србима

29

Стварање Федерације Босне и Херцеговине je резултат сложених преговора који су спојили територије под контролом муслимана са Хрватском Херцег-Босном. Према Дејтонском споразуму, Херцег-Босна је коначно била чланица ФБиХ. Устав је гарантовао Хрватима све исте једнаке праве као муслиманима и Србима, али ниједан аутономни ентитет не би требало припадати овом људству.

Суочавање између Републике Српске и Федерације над питањем надлежности задњих година повукло је Хрвате у своју орбиту. Идеја о хрватској аутономији, коју је изразио Човић, изазвала је оштру негативну реакцију и Владе Федерације и Босне. Као резултат тога, 20. децембра Парламент ФБиХ усвојио је резолуцију да се из назива јавних подузећа укине назив „хрватски“ и ‘Херцег Босна’.

Укључивање у орбиту традиционалног за Босну и Херцеговину српско-муслиманског сукоба Хрвата је способно да промени успостављени политички систем земље. У овој фази је најпрофитабилније да Срби узму страну Хрвата и подрже Човићеве захтеве за формирање хрватске аутономије. Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, више пута је изразио своју подршку у овом питању. Под двоструким притиском – спољним из РС-а и унутрашњим са стране Хрвата – муслимани ће морати да се само одбране, сада и поново пристају на одређене политичке уступке. Као резултат заједничких напора и уз пуну подршку Бањалуке и Загреба, аутономија Хрвата ће бити обновљена.

Чини се да споразум и привремени савез Срба и Хрвата је немогућ. Сећање на депортацију Срба из Крајине до сада је веома јако међу људима. Међутим, овај споразум ће имати користи не само за присталице идеје Херцег-Босне, већ и за проширење аутономије Републике Српске. Већ неколико година, Сарајево покушава формирати републичке полицијске снаге, покушавајући ујединити полицију ФБиХ и РС. Осим тога питање територијалног власништва над непокретном имовином Оружаних Снага Босне и Херцеговине је изузетно акутно. У сваком од питања РС може рачунати на хрватску помоћ једноставно зато што без српске подршке хрватска аутономија никада неће бити створена. САД су витално заинтересоване да уједињују Босну и Херцеговину у јединствену државу, без даљњих територијалних подела. Тако 19. децембра америчка амбасада објавила је изјаву према којој Вашингтон не разматра могућност одвајања Херцег-Босне од Федерације. На дуги рок, ова ситуација прети да настави реформу земље у складу са жељама породице Изетбеговић.

Један корак на овом путу је већ направљен. Формирање Дистрикта Брчко, спроведено на месту планиране територијалне разлике, грубо је прекршило Дејтонски споразум. Прецедент је створен, отварајући пут даљег кршења уговора. Сходно томе, ништа не може спречити муслимане да обнове мапу Босне према сопственом разумевању. Ништа осим савеза двох старих непријатеља који морају пронаћи снагу да се уједине како би постигли своје циљеве.

Сређан Божић!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here