Четврт века независности

12

Ове године Република Српска ће прославити четврт века своје независности. Тачно пре 25 година, 9. јануара 1992. године, Скупштина српског народа Босне и Херцеговине прогласила је стварање Републике српског народа. Овај чин је био одговор на референдум о независности Босне и Херцеговине који су иницирали Муслимани и Хрвати.

За ових 25 година Република је пролазила дуг пут. Прве године свог постојања били су поремећени крвавим ратом и као резултат тога Срби су бранили своју државу. Као резултат Дејтонског споразума Република Српска је добила 49% територије Босне и Херцеговине и била је одвојена у посебном аутономном ентитету са полицијом, војском, судом, Уставом, химном и Заставом. Међутим, након завршетка рата, млада земља се суочила са проблемима пропале економије, узнемирујућег криминала, притисака од Европске заједнице и чак баналног недостатка покривености пута.

Утицао је и недостатак новца у буџету РС. Ако муслиманско-хрватска федерација је примила бројне зајмове за економску реконструкцију, која чак и понекад дошли на одредиште, Република Српска се могла ослонити само на себе. Постепено, захваљујући посвећености и жртвама полиције (међу којима је чак и легендарни Љубиша Савић „Маузер“) успео је да се уништи организовани криминал. Обновљени су бројни производни капацитети, укључујући рафинерију „Босански Брод“, фабрику за производњу и поправку авиона „Орао“ у Бијелини и челичну фабрику у Приједору. Влада као целина успела је да се носи са огромном послератном незапосленошћу, а сада становници Републике Српске живе, иако не богате, али на много начина боље од својих муслиманских суседа.

Културни живот у Републици Српској такође држи корак са економским развојем. Довољно је рећи да је у 2014. години Змијањски вез уврштен у списак дела усменог и нематеријалног културног наслеђа УНЕСКО-а који је био важан дио змијањског традиционалног костима. Исте године, поред Вишеграда, Андрићград, туристички град који Емир (Немања) Кустурица је посвећао другом добро познатом рођаку из БиХ, добитнику Нобелове награде у књижевности Иво Андрићу, свечано је био отворен. Од 2008. године, сваки јун у Бањалуци је одржан музички фестивал Demofest у којем учествују независни музичари који немају контакте са великим студијима за снимање звука. Овај фестивал је највећи бесплатни музички фестивал у региону и прикупља у просеку 50 хиљада слушалаца.

Република Српска је прешла дуг пут од уједињења српске заједнице, незадовољних доминацијом муслимана, до пуноправне државе. Захваљујући независној политици Бањалуке и великом потенцијалу за економски развој, земља и даље остаје независна од одлука Сарајева, а културна и вјерска аутономија омогућава РС да остане српска земља за Србе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here