Договор Атине и Скопља: Ново име Република Нова Македонија?

13

АТИНА – Атина и Скопље су се наводно договориле да Македонија промени име у „Република Нова Македонија”, пише грчки дневни лист „Прото тема” позивајући се на један албански портал .

О овоме се пише у тренутку када се заменик премијера Македоније, Албанац Бујар Османи, налазиу у посети Атини.

Албански портал се позива на „поуздане грчке изворе” и наводи да је нови договорени пун званичан назив државе „Република Нова Македонија”, или скраћено „Нова Македонија”, а оба су наведена у верзијама на македонском, енглеском, грчком и албанском језику, преноси Прото тема.

Нови назив за македонски језик је на македонском „савремен македонски језик” што је преведено и на остале језике, док назив на грчком гласи „славомакедонски језик”, наводи лист, позивајући се на албански портал.

Назив држављанства и националности је на македонском „македонско/македонска”, док је на осталим језицима „новомакедонско/новомакедонска”.

Нови назив цркве је „Нова македонска православна црква – Охридска архиепископија”, сем на грчком, на којем се она назива „Православна црква Нове Македоније – Охридска архиепископија”.

Према албанском сајту о „националном идентитету” ће се још преговарати.

Предвиђено је да ће се грађани на македонском и даље називати „Македонци”, на енглеском „Етнички Македонци”, а на грчком „Славомакедонци”.

Османи је раније данас новинарима у Атини рекао да за сада не постоји договор о решењу, да су у току разговори и да се чека медијатор Метју Нимиц да дође крајем месеца.

Он каже да су вести о различитим именима или предлозима шпекулације, преноси МИА.

Османи је у Атини разговарао са шефом дипломатије Грчке Никосом Коцијасом.

Иначе, Грчка и Македонија треба да, касније овог месеца, одрже нову рунду преговора са посредником УН.

Састанак би требало да буде 17. јануара.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here