АТИНА ДЕМАНТУЈЕ: Вест да је постигнут договор о имену Македоније је албанска провокација

11

Министарство спољних послова Грчке поводом писања албанских медија да су Атина и Скопље постигли договор око имена Македоније, као и да ће оно бити „Република нова Македонија“, саопштило је да се ради о албанској провокацији и одбацило такву вест као нетачну, преносе грчки медији.

У саопштењу се наводи да се ради о чудном и непознатом сајту, као и да није први пут да се неки албански сајт бави „сценаријима“ за име Македоније.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Заев: Није тражена промена имена,али сам спреман на разговор

Порука коју шаље Атина Скопљу гласи, да Грчка жели решење, али није она та којој „гори под ногама“.

– Ви горите од жеље за решењем због приближавања ЕУ и НАТО, па онда нађите решење имена са својим пријатељима Албанцима – наводи се у саопштењу.

Како су раније пренели медији (албански) Атина и Скопље су се наводно договориле да Македонија промени име у „Република Нова Македонија“Вест је наводно потекла од грчког дневног листа „Прото тема“ који се позивао на албански портал infoschip.comО овоме се пише у тренутку када се заменик премијера Македоније, Албанац Бујар Османи, налазиу у посети Атини.Албански портал се позива на „поуздане грчке изворе“ и наводи да је нови договорени пун званичан назив државе „Република Нова Македонија“, или скраћено „Нова Македонија“, а оба су наведена у верзијама на македонском, енглеском, грчком и албанском језику, преноси Прото тема.Нови назив за македонски језик је на македонском „савремен македонски језик“ што је преведено и на остале језике, док назив на грчком гласи „славомакедонски језик“, наводи лист, позивајући се на албански портал.Назив држављанства и националности је на македонском „македонско/македонска“, док је на осталим језицима „новомакедонско/новомакедонска“.

Нови назив цркве је „Нова македонска православна црква – Охридска архиепископија“, сем на грчком, на којем се она назива „Православна црква Нове Македоније – Охридска архиепископија“.Према албанском сајту о „националном идентитету“ ће се још преговарати.Предвиђено је да ће се грађани на македонском и даље називати „Македонци“, на енглеском „Етнички Македонци“, а на грчком „Славомакедонци“.

Османи је раније данас новинарима у Атини рекао да за сада не постоји договор о решењу, да су у току разговори и да се чека медијатор Метју Нимиц да дође крајем месеца.Он каже да су вести о различитим именима или предлозима шпекулације, преноси МИА.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Грчка удружења најављују протест због имена Македоније

Османи је у Атини разговарао са шефом дипломатије Грчке Никосом Коцијасом.Инаце, Грчка и Македонија треба да, касније овог месеца, одрже нову рунду преговора са посредником УН.Састанак би требало да буде 17. јануара.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here