Активирао се вулкан у Јапану, четири града под пепелом

8

ТОКИО – Вулкан Шинмоедаке на југозападу Јапана активирао се после шест година, избацивши данас пепео који је прекрио околне градове и насеља.

Јапанска телевизија Ти-Би-Ес приказала је снимке основаца како, са шлемовима на главама и маскама на лицу, иду у школу у подножју вулкана, преноси АП.

Становници описују како су чули тутњаву из вулкана, након чега је пепео пао на најмање четири града у префектури Мијазаки.

Ерупција вулкана, који се налази на граници префектура Кагошима и Мијазаки, почела је јуче, први пут после шест година, а данас је вулкан избацио пепео у висини од 1.700 метара од кратера, саопштила је Јапанска метеоролошка служба.

Та агенција је ниво вулканског упозорења подигла са два на три, на скали од укупно пет нивоа, при чему ниво три упозорава људе да се не приближавају вулкану.

Иста служба предвиђа да ће вулкан до сутра наставити да избацује пепео, а можда и вулканско камење, а да ће ситуација на локацијама које су у опасности зависити од услова ветра и висине на којој се налазе.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here