Јединствени протести, двоструки одговори

16

Утихнули су велики протести који су захватили десетине градова широм Ирана и однели 22 живота. Људе који су демонстрирали због све тежег живота, социјалних неправди, опадајућег стандарда, незапослености, корупције, профитерства на црним тржиштима и недостатка слобода замениле су на улицама присталице режима.

Да ли ће демонстрације бити повод да се хронични проблеми реше, како очекује председник Хасан Рохани, или ће се народни бунт усмерити на обрачун са САД, Израелом и Саудијском Арабијом, које је врховни вођа ајатолах Али Хамнеи идентификовао као подстрекаче немира?

Иран је ушао у фазу која разоткрива концепцијски сукоб између тврдог теократског крила, које симболизује врховни вођа, и либералнијих следбеника председника. Иако су и један и други приправни да бране систем Исламске Републике Ирана, током протеста Хамнеи је запаљиво говорио о „саботажи непријатеља”, одмеренији Рохани је изјављивао да „не воде све демонстранте страни елементи”.

Први сматра да се ради о претњи Ирану, други каже: „Чини се да протести представљају претњу, али они су у ствари прилика да видимо где су проблеми.”

Хамнеи се није бавио унутрашњим мотивима бунта. Рохани је показао разумевања за незадовољство због тога што је политичка елита националну економију ставила у службу сопствених интереса: „Њихове критике су оправдане.”

Први је показао да је силом спреман да брани систем претећи и смртним казнама, други се придружио онима који су упозоравали да се власти неће устручавати да удари на „мале групе” изгредника који крше закон, али је признао да нису сви изашли због економских недаћа: „Један од захтева народа је отворенија атмосфера.”

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here