Грчка ограничила шеријатски закон, Ципрас: Историјски корак

12

АТИНА – Грчки посланици изгласали су вечерас ограничење овлашћења исламских судова у пограничном региону, у којем живи око 100.000 мањинских муслимана, а грчки премијер Алексис Ципрас поздравио је предлог закона о ограничењу као „историјски корак за Грчку”.

„Влада данас предузима историјски корак, доносећи парламенту предлог закона о шеријатском закону, којим се проширује једнакост за све Грке без изузетка”, навео је Ципрас на Твитеру, истакавши да овом изменом влада исправља неправде учињене у прошлости на штету припадника муслиманске заједнице у Тракији.

Ципрас је напоменуо да нови закон поштује „посебне карактеристике” муслиманске мањине у Грчкој.

Амандман се односи на случајеве породичног закона у муслиманској мањини на северу Грчке, а обухваћен је предлогом закона о којем је парламент гласао вечерас, наводи АНА.

Предлог закона усвојен је великом већином гласова посланика грчког парламента, с подршком највећих политичких партија, а њиме се укидају прописи усвојени пре више од 90 година који су многе случајеве у које су умешани припадници муслиманске заједнице прослеђивали судовима који суде по шеријатском закону, преноси АП.

Нови закон грчким судовима од сада даје приоритет у свим случајевима, указује америчка агенција.

Крајње десничарска партија Златна зора успротивила се овом предлогу закона, тврдећи да он није адекватно дефинисао каква овлашћења ће задржати исламски судови, те да се не бави питањем локално бираних свештеника који оперишу у незваничном, али утицајном својству.

Измене, за које многи грчки правни експерти сматрају да је одавно требало да буду спроведене, десиле су се након што је Суду за људска права Савета Европе муслиманка која живи у североисточном грчком граду Комотини поднела тужбу због спора око наследства.

Закон који се тиче мањинских права заснован је на међународним уговорима склопљеним после ратова након краха Османлијског царства.

Иначе, велики број припадника муслиманске мањине у Грчкој говори турски језик, а мањинске области је прошлог месеца обишао турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Грчке владе у прошлости нису биле вољне да мењању мањинска права, јер су многа спорна питања између Грчке и Турске остала нерешена, напомиње АП.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here