Хоће да купују свој угаљ?

22

ЗАРАТИЛИ су жестоко Удружење малих акционара Електропривреде Црне Горе и Одбор директора те компаније, против којег су акционари поднели кривичне пријаве због, како се наводи у одлуци, куповине угља из Рудника угља Пљевља.

– На Скупштини акционара одржаној 30. децембра прошле године у Никшићу, председник Одбора директора Ђоко Кривокапић је, између осталог, обавестио присутне акционаре да је ЕПЦГ потписао дугорочни уговор о снабдевању угљем за потребе ТЕ „Пљевља“ са Рудником угља Пљевља без објављеног јавног позива. Куповина угља без јавног позива од РУПВ обавила би се по цени од 24 евра за тону, а цена у новоформираном, сопственом руднику износила би 12 евра по тони, што би била годишња уштеда од 20 милиона евра – каже Василије Миличковић, председник Удружења мањинских акционара ЕПЦГ.

Он подвлачи да нити Скупштина акционара РУПВ нити било ко други не може наметнути руководству ЕПЦГ да без расписивања тендера потписује набавке у милионским износима.

Прочитајте још – Пљевља: Неизвесна изградња другог блока

– Чудно је да нас, акционаре руководство ЕПЦГ упознаје с тим да је потписан уговор с наведеном ценом од 24 евра по тони, а може се десити да акционари РУПВ не утврде смернице за закључење дугорочног уговора, што говори о неспособности одговорних када дају те неодговорне изјаве и потписују незаконите уговоре. Менаџменту ЕПЦГ су мали акционари рекли да је најрационалније и најекономичније да се оснује нови РУПВ, с најсавременијом Катепиларовом рударском опремом, која кошта око 13 милиона евра. Нагласили су да је то најкорисније за грађане, као потрошаче струје, државу Црну Гору и сам ЕПЦГ, јер би ефекти били многоструко већи, а цена струје би била нижа и до 30 одсто – оцењује Миличковић.

РЕАГОВАЊЕ ЕПЦГ

ПОВОДОМ подношења кривичних пријава против чланова Одбора директора, реаговали су из ЕПЦГ, наводећи да је оно што је саопштио Миличковић тенденциозно и нетачно.

– Он је поднео кривичну пријаву ВДТ због одлуке о куповини угља из РУПВ, иако одлука још није донета. Како је и сам упознат, јер је присуствовао Скупштини, менаџмент компаније је проследио Одбору директора информацију како би се заказала седница Скупштине акционара на којој би се разматрао нацрт уговора и донела одлука. Седница је заказана за 31. јануар.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here