Усвојен приговор, отказана продаја „Југоремедије”

9

ЗРЕЊАНИН – Привредни суд у Зрењанину донео је закључак којим се усваја приговор поверилаца и отказује јавно надметање за продају фабрике лекова Југоремедија заказано за 16. октобар ове године.

У образложењу тог закључка стечајни судија Александар Стоиљковски навео је између осталог да се у приговору поверилаца указује да је продаја преурањена и незаконита, као и да би бољи метод продаје био прикупљањем понуда јер би се остварила најповољнија цена и намирење стечајних поверилаца.

Повериоци су указали и да проценом нису обухваћене дозволе за стављање лекова у промет, а оне, наводе, представљају највећу вредност, већ да је стечајни судија огласио продају парнице за повраћај дозвола, па сматрају да је одлука стечајног управника у супротности са ставом одбора поверилаца.

Како се у образложењу судије још наводи, одбор поверилаца затражио је одлагање продаје јер сматрају и да сада „само узурпатор дозвола „Унион медик” Нови Сад има правни интерес за куповину”, па би се тако постигла нижа цена.

Стечајни судија је навео да је приговор о методу продаје неоснован, али да је чињеница да бивши закупац „Унион медик” одбија да врати дозволе за промет лекова и да је стечајни судија покренуо поступак ради враћања тих дозвола и да се тужбом тражи да Агенција за лекове и медицинска средства пренесе дозволе на Југоремедију.

Стечајном управнику наложено је да у року од 15 дана предложи нов временски оквир за продају.

Биће у обавези да допуни процену Југоремедије и за вредност парнице која је покренута или да пред Агенцијом за лекове оконча започети поступак за одузимање дозволе „Унион медику”, уколико за то постоје основи.

Стечајни управник фабрике лекова Југоремедија из Зрењанина огласио је продају тог предузећа јавним надметањем по почетној цени од 1,9 милијарди динара. Заинтересованим купцима је понуђена Југоремедија као правно лице чија најважнија имовина су фабричке хале, опрема за производњу фармацеутских производа, жигови, возила и залихе.

Привредни суд у Зрењанину прогласио је банкрот те фабрике у новембру 2016. године, четири године после отвореног стечаја.

Југоремедија је 2002. била продата македонска фирма Јака 80, чији је власник Јовица Стефановић, али је после вишемесечног штрајка дела запослених и судског спора који је трајао четири године раскинут уговор о приватизацији. (Бета)

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here