Британска џихадисткиња „Бела удовица” убијена у Сирији?

8

ЛОНДОН – Сели Џонс, британска џихадисткиња позната под надимком „Бела удовица”, која је путем интернета врбовала људе за чланство у Исламској држави, убијена је у Сирији у нападу америчког дрона, заједно са својим 12.годишњим сином, наводи данас британски лист „Сан” (The Sun).

Џонсоновој, која је пореклом из јужне Енглеске и примила је ислам, британска штампа дала је надимак „Бела удовица” након што је њен супруг Џунаид Хусеин, такође екстремиста Исламске државе, убијен у нападу дрона 2015, наводи Ројтерс.

Позивајући се на неименовани британски обавештајни извор, кога су о томе наводно обавестиле америчке колеге, „Сан” наводи да су Сели Џонс и њен син убијени у јуну надомак сиријске границе са Ираком, у тренутку када је покушавала да победне из упоришта Исламске државе у Раки.

Амерички обавештајни званичници су, наводи британски лист, рекли да нису стопорцентно сигурни да је Џонс убијена, јер није било начина да се са лица места узме узорак ДНК, али да верују да је она мртва.

Претпоставља се да је погинуо и њен син ЏоЏо, мада се није знало да је он са њом у време када је изведен напад дроном и није био планирана мета, додаје „Сан”.

Раније се за друге екстремисте Исламске државе тврдило да су мртви, али су се они након тога појављивали живи, напомиње британска агенција.

Сели Џонс, која је пре него што је примила џихад била певачица у једном панк бенду, годинама је фасцинирала британску штампу.

Верује се да је она напустила свој дом у Четаму, у јужном округу Кенту, 2013. године, и отпутовала у Сирију где се удала за Хусеина кога је упознала на интернету.

Активно је врбовала нове чланове Исламске државе путем интернета, а понекад је на друштвеним мрежама објављивала пропагандне поруке, укључујући фотографију на којој, обучена као монахиња, држи пушку уперену у камеру.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here