Скупштина Црне Горе разматра питање смањења броја министарстава

127

Посланици Скупштине Републике Црне Горе активно разматрају предлог једног од посланика владајуће коалиције да укине једно од министарстава. Посланик СДП-а, Иван Вујовић, поставио је питање укидања Министарства за европске послове на расправу од стране Скупштине. Овај проблем је настао као резултат чињенице да 23. фебруара 2018. министар Александар Андрија Пејовић је поднео оставку, а владајућа коалиција почела је расправљати о могућој кандидатури за новог министра.

Влада Црне Горе је 2009. године покренула прве покушаје стварања министарства за европске послове додељивањем секретаријата за европске интеграције од министарства спољних послова. У наредној години, обе организације су били спојени у једну под називом Министарство спољних послова и европских интеграција. У свом модерном облику креирано је 28. новембра 2016. године и трајао је мање од годину и по дана. Од свог оснивања, на челу је био Александар Андрија Пејовић, који такође од 26. децембра 2011. године је био Главни преговарач за вођење преговора о приступању Црне Горе ЕУ.

Иван Вујовић сматра да је ново министарство вјештачки инкорпорирано у систем, чиме су се произвели системски проблеми кроз преплитање надлежности са другим министарствима. „У Црној Гори много тога је прилагођено појединачним или партијским интересима, па је и формирањем посебног министарства требало задовољити интересе једног клана у ДПС-у, као и амбицију Пејовића да буде министар“. Према речима предавача, постало је све више видљиво да Црна Гора има два независних министарства спољних послова.

Треба напоменути да опозиција, која бојкотује Скупштину од објављивања резултата парламентарних избора одржаних у октобру 2016. године, генерално подржава Вујовићев предлог. Према речима Алексе Бећића, лидера опозиционе „Демократске Црне Горе“, стварање Министарства за европске послове довело је до повећања државних трошкова и броја државних службеника који нису били неопходни. Са незапосленошћу која прелази 20%, много је важније да троши ове десетине хиљада евра на важније друштвене и инвестиционе пројекте који могу пружити посао за становништво.

До сада, премијер Црне Горе Душко Марковић није реаговао на говор члана владајуће коалиције. Не може се рећи да ли ће на крају бити донесена одлука о именовању новог министра, односно Скупштина ће размотрити ликвидацију новоформиране министарства, али таква изјава указује на то да постоји озбиљна опозиција премијеру у редовима владајуће партије.

Треба напоменути да политика Црне Горе углавном je усмерена на развој пријатељских и добросуседских односа са европским земљама. Дакле, Министарство спољних послова је заиста дуплирано од стране Министарства за европске послове, што доводи до велике конфузије у питањима одговорности. Осим тога, одржавање овог министарства, које представља више од стотину запослених, оставља владу без новца који би се могао потрошити у друге сврхе. Говор Ивана Вујовића није покушај популизма, али одражава стварно стање ствари у влади земље.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here