Незадовољни ветерани Армије БиХ су блокирали путеве

122

У ноћи од 28. фебруара до 1. марта групе ветерана Армије БиХ блокирали су магистралних путева на периферији градова Сарајева, Тузле, Зенице, Желече и неколико других. Као резултат, порука на магистралним путевима М4, М14 и М17 је прекинута. Део путева је сутрадан успео да буде деблокиран преговорима са полицијом ФБиХ, међутим у граду Шички Брод код Тузле блокада пута наставља се и данас.

Протест ветерана је изазвана споровима који се односе на законитост пријема од стране неких грађана Босне статуса ветерана рата. Укупно, буџет ФБиХ финансира 1603 ветеранске организације. Многи људи који себе сматрају борцима никада нису добили овај статус и државне исплате. Истовремено, шеф једне од ових ветеранских организација рођен је 1993. године, али ужива сва права ветерана „Грађанског рата“.

Још један проблем је изразио федерални премијер Фадил Новалић, у прошлости – војник АрБиХ. Према њему, ФБиХ може имати 576 хиљада бивших војника, али је неопходно одвојити оне који су борили један дан од оних који су се борили 4 године. До сада, пуна датотека је спроведена само у Тузланском кантону, који је на крају доставио списак од 119 хиљада ветерана. Истовремено, Новалић је позвао ветеране да се обрате не савезној влади, већ руководству кантона, у чијим се дужностима води евиденција ветерана.

Речи премијера нису помирили ветеране који и даље блокирају аутопут код Тузле. Један од демонстраната, Фалил Ђурановић, у свом интервјуу дневнику Блиц, позвао да се придруже протесту не само бораца АрБиХ, већ и бивших припадника ВРС-а и ХВО-а јер, рекао је он, „они имају исти проблеми „. Главни захтеви демонстраната су јавни регистар ветерана, пензија и укидање бројних ветеранских организација у ФБиХ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here