Оскар 2018: фантастични резултати

110

Ове године, одржана је била 90. свечаност доделе награда Оскара за заслуге за снимање у кинематографији, према верзији Америчке академије за филмске уметности и науке. Овај филм награда је једна од најстаријих у свету и један од најзначајнијих заједно са наградом Британске академије филмске и телевизијске уметности BAFTA.

Ове године, за разлику од прошлости, награда је прошла много тихо и не кошта разне скандале у вези боја, конфузије у ковертама и погрешних награда. Аутор не жели да разматра све номинације одвојено, али је одлучила да своју пажњу усмери на ретке госте ове награде за филм – фантастичне филмове.

Статуету у номинацији „Најбољи филм“ неочекивано је примио филм „Облик воде“ у режији Гуилерма дел Тороа, у целом филм је био награђен четири пута – за најбољи филм, најбољи рад режисера, најбољу музику и најбољи рад уметника. Изненађење ове награде јесте чињеница да „Облик воде“ је фантастичан филм, чија прича подсјећа на чувени роман „Ћовек амфибија“ од стране руског писца Александра Бељајева, објављени 1928. године. Традиционално, фантастику се сматра критиком не баш озбиљан жанр и стога се ретко сматран кандидатом за ову номинацију. Победа Гуилерма дел Тороа у овој категорији је најбољи доказ да фантастика, не гори од класичних филмова, може говорити озбиљне ствари на озбиљном језику.

Још један фантастичан филм номинован за ову церемонију – Истребљивач 2049 – добио је две статуе у традиционалним номинацијама за фантастику. „Оскарi“ су добили за најбољи рад са камером и најбољи визуелни ефекти.

У контексту таквих успеха у два филма, резултат новог дела “ Звезданих ратова“ је искрено блед. „Последњи џедаји“ није успео у свим категоријама, остављајући ову франшизу без престижне филмске награде.

Награде за достигнућа у области кинематографије за 2017. годину су дистрибуирани, награђени су сретни, а номиновани су завидни за успех својих колега. Надам се да нова 2018 филмска година неће нас разочарати са добрим филмовима са двосмислених прича.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here