ХН: „Бункер“ ниче без дозволе

20

ОД када је недавно почело рушење, старе у амбијент потпуно уклопљене породичне куће са баштом, у Улици 10. Херцеговачке бригаде, у близини главне аутобуске станице у Херцег Новом, мештани не мирују. Замерали су оправдано што градилиште током рушења није било обезбеђено, што није постављена табла са подацима о инвеститору, изгледу будућег објекта, року завршетка градње.

Када је, коначно, након интервенције општинске Службе комуналне полиције, и табла осванула, љутња је само појачана. Реч је о вишеспратном пословно стамбеном објекту, површине више од 1.000 квадрата, који ће имати сутерен, приземље, два спрата и поткровље. Он изгледом не припада Херцег Новом, личи на бункер, набрајају огорчени мештани и истичу да највећу бојазан изазива чињеница да надомак ове локације постоји клизиште за које стручњаци кажу да захвата терен од овог дела магистрале, до тврђаве Канли кула, Старог града и Трга Белависта. Грађевина оваквих габарита могла би га „пробудити“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Легализација бесправних објеката у Херцег Новом

На информативној табли, на градилишту је наведено да је грађевинску дозволу за овај објекат издао Секретаријат за просторно планирање и изградњу, 18. јануара ове године.

Марина Секулић, секретарка општинског Секретаријата за просторно планирање и изградњу, казала је да то није тачно. Сагласност је дао главни градски архитекта (Марина Секулић обавља и ту функцију), али и то је тек један од предуслова за подношење пријаве за градњу. Након ове сагласности потребно је израдити главни пројекат са извештајем о позитивној ревизији, прибавити целокупну документацију сходно Закону о планирању простора и изградњи објеката и тек тада поднети пријаву за градњу.

Секулићева је коментарисала и негативан став мештана о изгледу зграде.

– Питања архитектуре се не могу базирати на „личном укусу“, већ на принципима струке. Сматрам и да је пројектант нашао адекватан приступ и спону између објеката у непосредној близини који су грађени у стилу постмодерне, обликовношћу дају обрис тог времена, као и минималистичку и функционалистичку тенденцију карактеристичну за период педесетих и шездесетих година двадесетог века – објаснила је Секулићева.

Она је додала да је, са друге стране Канли кула, монументални објекат рађен у 16. веку са аутентичном архитектуром и карактеристичним кружним кулама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дунђери угрожавају баштину

ЖАЛБА

УПРКОС свим овим објашњењима, мештани који станују у непосредној близини будућег „бункера“, како су назвали ову зграду, спремају се да пишу жалбу Министарству одрживог развоја и туризма. Они су забринути за своје куће и улицу.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here