Авиони поново лете из Београда за Техеран, карте продате до јуна

31

Након готово три деценије данас је поново успостављена директна авио линија између Београда и Техерана, оператер ће бити Иран Ер, а карте за се летове на овој еалцији продате су до јуна.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић истакао јет им поводом да је то најбољи показатељ како се Србија спрема за долазак иранских туриста.

За то су, казао је Љајић, рађена посебна истраживања о посебним склоностима и и интересовања иранских туриста.

Само у јануару ове године, туристи из те земље остварили су 2.305 ноћења у Србији, рекао је Љајић и истакао да су све карте на летовима Техеран – Београд продате до јуна.

Верује да ће се број путника на тој релацији повећавати из месеца у месец.

„Осим тога, имаћемо и конкуренцију, авио летове приватних иранских компанија већ од овог месеца, тако да ће се број иранских туриста сасвим сигурно само повећавати. Верујемо да ће безвизни режим који имамо и директна авио линија омогућити лакшу комуникацију пословних људи Србије и Ирана, а желимо да Београд буде централно место за иранске пословне људе и инвестиције”, рекао је Љајић на конференцији за новинаре.

Министар је убеђен да ће економска, привредна, трговинска сарадња две земље бити на далеко већем нивоу него што је сада и када се говори о обиму робне размене и о иранским инвестицијама у Србији.

Директна линија има двоструки значај, истиче Љајић и каже да она, пре свега, у значајној мери повећава туристички промет између једне и друге земље, а посебно што се у Србији очекује повећање броја иранских туриста.

„Ми смо иначе у прошлој години спроводили читав низ промотивних активности туристичких потенцијала Србије у Ирану, такође заједно са Словенијом наступали смо у априлу прошле годинеу у Техерану, представљајући заједничку туристичку понуду Словеније и Србије и ове године Иран је за нас једно од осам приоритетних тржишта, када говоримо о промотивним активностима 2018. године”, рекао је Љајић.

Амбасадор Ирана Хосеин Мола Абдолахи истакао је да је успостављање директне авио линије друго важно достигнуће у сарадњи две земље, након успостављања безвизног режима, у циљу олакшање међусобне комуникације, као и развоја сарадње у областима туризма, трговине, културе, науке и образовања.

„Ова линија плод је озбиљног труда и искрене сарадње, кооперације свих званичника и релевантних институција у Техерану и Београду. Наши односи сваког дана се развијају, током протеклих шест месеци, скоро 7.000 иранских туриста посетило је Србију и то је невиђена бројка у историјату наших односа”, рекао је.

Та бројка, казао је амбасадор, односно присуство иранских туриста, добиће на убрзању током иранских новогодишњих празника, као и сезоне годишњих одмора.

Све ово, према његовим речима, говори о дубоком интересовању народа две земље да имају пријатељске и проактивне односе”, рекао је ирански дипломата.

Позвао је „све добре људе” у Србији да посете његову земљу, која је, како је рекао, колевка цивилазације, са енормним бројем туристичких атракција културног и историјског аспекта.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here