Премијерка Србије на конференцији о развоју „креативне индустрије”

28

На конференцији у Београду „Креативна Србија: Будућност је креативна”, премијерка Србије Ана Брнабић је данас у говору најавила „системску помоћ” развоју „креативне индустрије као најбрже растућег сектора у земљи”.

„Тренутак је да системски помогнемо развој креативног сектора у циљу подизања конкурентности наше привреде, што ће се одразити на веће запошљавање и боље плаћена радна места, а што је у врху приоритета Владе”, рекла је она.

Најавила је израду „акционог плана за подршку развоју креативних индустрија и да ће у „наредних неколико дана основати и свој савет за креативне индустрије”.

Једна од најважнијих предности креативне индустрије која обухвата уметност и друге области које се заснивају на ауторству и интелектуалној својини, јесте што, оценила је Брнабић, „задржавамо људе у Србији”, затим што људи који су отишли, могу да се врате, а и да странци дођу и започну пословање у Србији.

„Креативна индустрија”, наставила је она, може да допринесе и развоју туризма и „ребрендирању Србије”, као „креативне и иновативне”.

„Моја мисија је да негујемо и развијамо креативну индустрију кроз стратешке пројекте који ће омогућити да се имиџ Србије у свету везује за иновације, генијалност и креативност”, казала је Брнабић.

Подсетила је да су њени приоритети дигитализација и образовање, због чега је држава посвећена развоју науке и креирању бољих услова за научно-истраживачки рад.

„Влада Србије је већ определила буџет и расписала конкурс да се у научно-истраживачке пројекте које финансира држава, укључи додатних 1.000 набољих студента”, рекла је премијерка и најавила до краја године оснивање фонда за науку.

Брнабић је казала да се прави списак свих научника и иноватора из Србије који раде у свету, да би сарађивали с научно-истраживачким институцијама у Србији.

По једној анализи Светске банке, „креативна индустрија” у Србији запошљава више од 100.000 људи од којих скоро 70 одсто има између 25 и 44 године, половина је високообразована, а велики број чине жене. Тај сектор са 31.835 фирми 2016. године, бележи стабилан раст од 4,6 одсто годишње у протекле три године и остварује приход од 4,7 милијарди евра, што је 13,5 одсто БДП Србије.

(Бета)

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here