Трамп сменио Тилерсона, уместо њега шеф ЦИА-е Помпео

18

ВАШИНГТОН –  Амерички председник Доналд Трамп сменио је данас америчког државног секретара Рекса Тилерсона.

Он је то објавио на Твитеру и додао да ће нови државни секретар бити шеф ЦИА Мајк Помпео.

На место директора ЦИА долази Ђина Хаспел, прва жена на тој дужности.

„Мајк Помпео, директор ЦИА, постаће наш нови државни секретар. Он ће одрадити фантастичан посао. Хвала Рекс Тилерсону за његову службу. Ђина Хаспел постаће нови директор ЦИА и прва жена на том месту. Честитке свима”, написао је Трамп на Твитеру.

Тилерсон, бивши извршни директор компаније Ексон Мобил, обављао је дужност државног секретара нешто дуже од годину дана.

Представник Беле куће, који је инсистирао на анонимности, изјавио је поводом смене државног секретара Рекса Тилерсона, да је Трамп желео да има нови тим уочи разговора са Северном Корејом и разних трговинских преговора, пренео је Ројтерс.

Истовремено, директор ЦИА Мајк Помпео каже поводом најављеног именовања да је захвалан председнику Трампу на прилици да „служи као директор Централно обавештајне агенције и прилици да служи као државни секретар”.

„Његово (Трампово) вођство је САД учинило безбедном и радујем се да представљам њега и амерички народ пред остатком света за даљи просперитет САД. Рад са великим људима у ЦИА, који су најнапреднији и најталентованији државни службеници са којима сам се сусрео, био је једна од великих почасти у мом животу”, написао је Помпео у саопштењу, преноси Вашингтон пост.

Ђина Хаспел, која ће бити именована за нову директорку ЦИА и уједно постати прва жена на том месту изјавила је да је узбуђена због унапређења.

„Након 30 година рада у ЦИА, била ми је част што сам радила као заменик Мајка Помпеа у претходној години. Захвална сам на прилици председнику Трампу и његовим поверењем у мене да ме изабере за новог директора Централне обавештајне агенције”, рекла је Хаспел. (Танјуг)

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here