ЕУ уводи казне за банке и пореске саветнике због пореских рајева

16

БРИСЕЛ – Министри финансија Европске уније договорили су се данас о новим мерама како би натерали рачуновође и банке да пријављују штетне пореске шеме којима се служе компаније да пребаце профите у земље с ниским порезима.

Министри су такође одлучили да на црну листу пореских рајева додају Бахаме, Америчка Девичанска острва, као и острва Свети Китс и Невис, док су с листе уклонили Бахреин, Маршалска острва и острво Света Луција, извештава агенција Ројтерс.

Према новим прописима, које је Европска комисија предложила у јуну, порески саветници, укључујући „Велику четворку” рачуноводствених фирми (Dilojt, PvC, EY, KPMG), банке и адвокати биће у обавези да информишу власти о „потенцијално штетним пореским аранжманима” које планирају њихови клијенти.

„То је нови напредак у области пореског законодавства у Европској унији”, рекао је европски комесар за порез Пјер Московиси министрима на крају јавне дебате на округлом столу, на ком су се све државе сложиле са реформом.

У склопу реформе, 28 земаља чланица ЕУ ће размењивати информације о штетним пореским плановима, у настојању да се обесхрабре најагресивније шеме за избегавање пореза.

Када нови прописи добију дефинитивно одобрење Европског парламента, порески саветници у ЕУ ће ризиковати новчане казне ако не пријављују потенцијално штетне прекограничне пореске планове.

Казне би требало да буду „делотворне, пропорционалне и превентивне”, како би одвратиле компаније од таквих планова, а државе чланице ЕУ ће задржати дискреционо право у одређивању санкција или новчаних казни на националном нивоу.

Чланице ЕУ су се сложиле са компромисним текстом бугарског председништва ЕУ, које је мало ублажило првобитни предлог Европске комисије.

Прекогранични порески аранжмани са страним јурисдикцијама које имају нулту или „готово нулту” стопу корпоративног пореза мораће да се пријављују, упркос првобитном противљењу неких влада.

Каналска острва, Бахами, Бахреин и Кајманска острва су међу јурисдикцијама које немају порез на добит правних лица.

Међутим, министри ЕУ су одустали од захтева да се пријављују пореске шеме с јурисдикцијама које имају корпоративни порез „нижи за 35 процената од просечне законом прописане стопе пореза на добит правних лица у Унији”, што би подразумевало обавезу да се пријављују и аранжмани са земљама чије су пореске стопе око 7,0 одсто.

Поједине државе су се успротивиле томе тврдећи да ће то „изазват административни терет несразмеран циљевима” нових правила, додаје Ројтерс, позивајући се на радни документ који су припремили бугарски званичници који сада председавају ЕУ.

Луксембург, Малта и друге мање чланице Уније највише су се опирале увођењу строжих прописа за спречавање избегавања пореза, страхујући да би они могли да наштете конкурентности. Ипак, њихови министри финансија су дали „зелено светло” компромисном бугарском предлогу. (Танјуг)

 

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here