Пензионисани папа Бенедикт одбацио критике папе Фрање као глупе предрасуде

23

ВАТИКАН – Пензионисани папа Бенедикт XVI одбацио је као „глупе предрасуде” приговоре конзервативаца да његов наследник, папа Фрања, својом либералном теологијом уништава Цркву.

У данас објављеном писму, на пету годишњицу од избора папе Фрање за његовог наследника, Бенедикт је поручио да поздравља иницијативу која, како је навео, тражи да се супростави на „глупе предрасуде да је папа Фрања само практичан човек лишен специфичног теолошког и филозофског хабитуса”, а да је он теоретичар теологије који слабо разуме конкретан живот савременог хришћанства.

Пет година након што се Бенедикт XVI одрекао папинства неки традиционалисти још увек га сматрају својим поглаваром, оптужујући Фрању да је превише благ према разведеним католицима и хомосексуалцима те да превише штити мигранте.

Бенедикт (90) живи готово изолирано у Ватикану откако је постао први папа у 600 година који се одрекао службе и врло ретко наступа у јавности.

Многи конзервативци, наиме, негативно су оценили првих пет година понтификата папе Фрање, оцењујући да је његова политика изазвала збуњеност и нагласила осећај кризе у Цркви.

„Ово је врло елегантан, али истовремено и јасан начин којим се Бенедикт дистанцира од оних који га искоришћавају у својој борби против Фрање”, каже отац Антонио Спадаро, језуит близак папи који је о њему написао неколико књига.

„Бенедикт заправо каже: нећу допустити да то радите у моје име”, истиче отац Спадаро.

Конзервативци тврде да је, у покушају да Цркву учини инклузивнијом и помирљивијом, папа запустио морална питања фокусирајући се на друштвене проблеме попут промене климе, економске неједнакости и миграције.

Године 2016. четири кардинала јавно су критиковала папу Фрању због његова учења о породици, посебно због могућности да разведени и поновно венчани католици током цивилне церемоније добију причест.

Папа на то није одговорио, а један од кардинала запретио је да ће га јавно „исправити”.

Прошле је године неколико десетина конзервативних католичких професора и лаика објавило писмо на 25 страница у којему су папу Фрању оптужили за херезу.

Већина конзервативаца и либерала једнако су сагласни само у томе да је папа Фрања пропустио да заустави сексуално злостављање, што је проблем који деценијама погађа Цркву, дакле пуно пре него што је актуелни папа изабран.

Папа Фрања нашао се на удару критика зато што је бранио чилеанског бискупа који је својевремено био оптужен за прикривање сексуалног злостављања.

У свом писму папа Бенедикт одбацио је сугестије конзервативаца о томе да Фрањо нема довољно академских квалитета те је, управо супротно, свог наследника назвао „човеком дубоког филозофског и теолошког знања” и поздравио постојање „унутарњег континуитета двају понтификата”.

Но, с тим се не слажу на конзервативном блогу Рорате Каели, врло критичном према папи Фрањи.

„Једини континуитет је у томе што су обојица крштени”, написали су критичари, јавља ХИНА, а преноси Глас Балкана.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here