Москва: Неосноване оптужбе да Русија стоји иза тровања агента

19

МОСКВА  – Русија је упутила снажан протест британској амбасадорки у Москви Лори Бристоу сматрајући да су неосноване оптужбе Лондона да је Русија умешана у тровање бившег шпијуна Сергеја Скрипаља.

Како је саопштило данас руско Министарство спољних послова, с британском амбасадорком разговарао је први заменик руског министра спољних послова Владимир Титов, који је потез британских званичника назвао „отвореном провокацијом”, преноси Тас с.

„Русија није умешана у инцидент у Солсберију од 4. марта. Истакнуто је да Москва неће одговорити на ултиматум Лондона док Велика Британија не достави Русији узорке супстанце на које се британски истражитељи позивају, а Велика Британија не почне да се понаша у складу са Конвенцијом о хемијском оружју, која предвиђа заједничке истраге. Ми смо спремни да покренемо једну”, рекао је Титов.

Како се наводи у саопштењу, изјаве Лондона неће имати смисла осим ако се не понуде узорци супстанце о којој се говори.

„Под овим околностима верујемо да је инцидент само још један бескрупулозни покушај британских власти да дискредитују Русију, а претње санкцијама неће остати без одговора”, наводи се у саопштењу.

Британска премијерка Тереза Меј оптужила је у понедељак Русију да стоји иза напада нервним агенсом бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије у Енглеској пре 10 дана.

Уколико се докаже да Москва стоји иза напада на Скрипаља, Британија ће то сматрати „незаконитом употребом силе” Русије на територији Британије, рекла је она и нагласила да је Британија спремна да предузме јаче мере против Русије.

Скрипаљ (66) и његова кћерка Јулија (33) нађени су у бесвесном стању 4. марта на клупи у енглеском граду Солсберију и од тада се налазе у болници, а у критичном стању је и полицајац који се нашао на лицу места када су они пронађени. (Танјуг)

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here