Сукоб између две политичке партије изазвало је владајућу кризу у Македонији

388

Политичка криза, која је потресла Македонију већ неколико година, 8. априла, узео је нове промене. Македонска партија ВМРО-ДПМНЕ предала је захтев македонском парламенту за организовање седнице на којој би се гласало о поверењу влади Зорана Заева. У захтеву се актуелна влада окривљује за криминал, растућу корупцију и привредну стагнацију, преноси АП.

Политичка криза у Македонији наставља се од 2015. године и је резултат сукоба између партија ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ-а. Као најјаче политичке партије, нису били у могућности да спроводе разумне политичке активности и граде своје односе на основу компромиса и заједничких решења специфичних за развијене демократије. Његов допринос је такође учињен тешким доласком рата 2001. године.

У њеном политичком животу, СДСМ Зорана Заева се ослања на коалицију са три албанске странке, које му пружају довољно гласова за формирање парламентарне већине. Истовремено, Албанци не уживају подршку већине становништва Македоније. То доказују бројни протести против увођења албанског језика као државног језика и борбе у македонском парламенту. Ослањање на Албанце не даје Заеву легитимитет који би му омогућио да владају Македонијом и спроводе његове одлуке, а без њих ће изгубити парламентарну већину.

Можда би решење проблема било формирање треће велике партије која би ушла у парламент и противтеже и ВМРО и СДСМ. Из објективних разлога, то не би требала да буде албанска, већ национална, како би могла да ступи у коалицију са било којим од њих и делује за добро земље, решавајући на тај начин проблем политичких криза и уличних протеста. Због тога ће три велике силе бити приморане да преговарају између себе и своје жеље повезују са могућношћу гласања о неповерењу. Тада ће све снаге бити усмерене на мудро управљање земљом, а не у покушају да униште своје политичке противнике.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here