Тодорић: Са Ђинђићем сам договарао куповину „Фрикома”

32

Лондон – Оснивач „Агрокора” Ивица Тодорић је, у интервјуу за Н1, изјавио да је са некадашњим премијером Србије Зораном Ђинђићем договарао куповину „Фрикома” и да је у Србији пре куповине „Меркатора” уложио 400 милиона евра. Тодорић је интервју дао у Лондону, где ће суд 20. априла донети одлуку о захтеву за његово изручење Хрватској због злоупотреба у привредном пословању.

„Када сам се кандидовао за куповину прве индустрије у Србији, дошао сам код надлежног министра и он се насмејао и рекао ми: ‘Јесте ви луди, па како бих ја вама, Хрвату, овде омогућио да овде инвестира у оваквим околностима’“, казао је Тодорић. Он је рекао да га је „након четири месеца назвао неки министар из Србије”.

„Вели ми да сам био код њега и да сам хтео да инвестирам и пита ме да ли бих дошао на разговор са премијером Ђинђићем. Ја сам рекао да бих, добио сам термин. Дођем код господина Ђинђића, био је и тај министар, 45 минута смо разговарали. Рекао сам да сам се кандидовао за куповину деоница ‘Фрикома’ и рекао сам премијеру да разумем да то њима није политички једноставно и питао га дозвољава ли ми да дам понуду, па ако не буде добра ја нећу ниједну реч да кажем. Он се окренуо према министру и рекао му да ако Тодорић да најбољу понуду упакирај му то и има да купи”, навео је Тодорић.

Он је додао да је „требало у таквим условима стварати регионалну индустрију”. Тодорић је причао и томе како се „посветио ‘фооду’ (храна) пре 5, 6 година”.

„Не знам сад тачно, али нисам завршио „retail” (продајни ланци). Онда сам се борио око тог вражјег ‘Меркатора’, направио сам грешку. У Хрватској сам направио одличан ретаил ‘Конзум’ и у њему направио огромне новце, онда сам кренуо у Босни и у Србији. У Србији сам потрошио негде 400 милиона евра, у Словенији 200 милиона евра”, рекао је Тодорић.

„Мучио сам се, нису ми резултати били добри. Или је требало то да продам или то све објединим. Кренуо сам на ‘Меркатор’ и то је било доста реално, али ја сам се мучио три године да бих га добио. Морате схватити да је ‘Агрокор’ потрошио огромне новце да купимо ‘Меркатор’, борио сам се с њим у Србији, у Хрватској, у Босни, рушио сам му промет, цене, борио сам се. Правио је друге глупости, да би био јачи од мене куповао је у Босни продавнице, па у Србији. То је била борба на смрт, праштали су милиони”, казао је он.

Тодорић је изнео тврдњу да је „на крају успео и направио чудо са тим успехом”. На питање зашто је потписао „Леx Агрокор”, којим је уведена ванредна управа у тој компанији, он је одговорио да је то урадио „зато што је Н1 телевизија 24 сата преносила случај ‘Агрокор’ Ивице Тодорића лопова и криминалца”.

„Пратили сте случај, горе, доље, лево, десно. Они (добављачи) су се сваки дан појављивали и доводили су их да би срушили мене и моје партнере”, рекао је Тодорић. Он је потом изнео и тврдњу да „’Агрокор’ није био у проблемима, никаквим”. На питање о дружењу са покојним председником Хрватске Фрањом Туђманом и о томе „да ли је политика била пресудна да ‘Агрокор’ овако нарасте”.

„Како? Шта су они мени? Ја сам платио око 200 милиона марака све те деонице које смо куповали у то прво време. Штета је да сам један евро платио. Требало је све да дам у инвестиције. Ја сам овако направио огромну индустрију, замислите да то нисам давао колику би вредност направио. Они су мени продали две фирме, не Туђман, он је ништа”, навео је Тодорић. (Танјуг)

 

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here