Држава дала 403.000 €

19

Пољопривредним прозвођачима из Никшића и Даниловграда уручено је 155 решења за набавку механизације и опреме за млекарство, у шта је укупно инвестирано 403.000 евра, од чега се више од 200.000 евра односи на бесповратну државну подршку. Пољопривредницима су решења о подршци, која су додељена на основу два јавна позива у оквиру агробуџета, уручена у згради Општине Никшић, где је одржана и презентација програма подршке Абу Даби фонда за развој (АДМАС), намењеног малим произвођачима.

Прочитајте још: Већи порез диже цене хране у ЦГ

Потпредседник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић саопштио је да је на нивоу Црне Горе стигло 559 захтева, а инвестирано је око 1,53 милиона евра, као и да је држава обезбедила грант од више од 700.000 евра само за набавку механизације.

– У млекарску опрему инвестирано је више од 250.000 евра и обезбеђена је подршка од 125.000 – рекао је Симовић и додао да је то велика прилика и ново охрабрење.

Он сматра да је формула успеха на путу напретка Црне Горе управо остварено заједништво пољопривредника, локалних самоуправа и надлежних државних институција.

Прочитајте још: Црна Гора: У корпи две плате

Инвестиционо-развојни фонд (ИРФ), према речима председника његовог Одбора директора Зорана Вукчевића, до сада је у црногорску економију пласирао више од 620 милиона евра.

– У прошлој години ИРФ је пласирао више од 175 милиона евра, а у Никшићу укупно, до сада, 56 милиона евра. Током 2016. године, као и лане у Никшићу смо пласирали више од 25 милиона евра – навео је Вукчевић.

УЛАГАЊЕ

– СРЕДСТАВА има довољно, посебно за пољопривреду, коју доживљавамо као шансу за бизнис, а у коју смо до данас уложили 158 милиона евра. Заједно са Министарством пољопривреде обезбеђујемо значајну подршку кроз повољне кредитне линије и грантове који износе и до 50 одсто – саопштио је Вукчевић.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here