Бивши шеф ФБИ: Могуће да Русија има компромитујуће информације о Трампу

19

Вашингтон – Бивши директор Федералног истражног бироа (ФБИ) Џејмс Коми изјавио је да постоји могућност да Русија поседује компромитујуће информације о америчком председнику Доналду Трампу и да вероватно постоје докази о његовом „ометању правосуђа”, пренела је агенција АП.

Коми је у интервјуу америчкој телевизијској мрежи Еј Би Си рекао да је „запањујуће” помислити да Русија има компромитујуће информације о Трампу али да ту могућност не треба искључити.

Према његовима речима, вероватно је да је Трамп ометао правосуђе у својим председничким поступцима. Коми је рекао да амерички председник „морално неподобан” да води САД инсистирајући да је Трамп „лажов”.

„Не верујем у приче да је ментално неспособан или да је у првој фази деменције. Мислим да није ментално већ морално неподобан да буде председник. Наш предсендик треба да буде оличење поштовања и да се води вредностима које су у срцу наше земље. Једна од тих вредности је истина а то председник није способан да поштује”, рекао је Коми у дугом интервјуу америчкој телевизији.

Бивши шеф ФБИ сутра треба да изда књгу „Велика лојалност: Истина, лажи и вођство” у којој описује 20 година каријере за време председника Џорџа Буша млађег и рада у ФБИ-у од 2013. до 2017. године.

Коми у књизи, чији су делови процурели у јавности, пише да је Трамп „окорели лажов” који људе око себе подређује лојалности као „вођа мафије”.

Према његовим речима, Трамп је „непоштен председник, одвојен од стварности и институционалних вредности” који влада „вођен егом” и лојалношћу коју захтева да му буде исказана. Трамп је Комија сменио у мају прошле године због истраге ФБИ-а о могућој предизборној сарадњи Трампових сарадника с Русијом 2016. године.

Коми је раније у Сенату Конгреса САД већ помињао притиске Беле куће и да је Трамп захтевао његову лојалност и затражио да одустане од истраге против генерала Мајкла Флина, тадашњег саветника за државну безбедност који је био приморан на оставку. (Бета)

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here