Скадарско језеро: Улазница четири евра!

19

НОВА туристичка сезона на Скадарском језеру почиње, стари проблеми остали.

Улазница у национални парк „Скадарско језеро“ је најскупља од пет црногорских националних паркова и кошта по једном туристи четири евра.

Прошле године за Национални парк „Скадарско језеро“ продато је око 70.000 карата.

Прочитајте још: Од поплава угинули коњи у Националном парку „Скадарско језеро“

Одскоро 300.000 евра Национални парк ни клупу није поставио, нити је било шта уложено у заштићено подручје. Из Вирпазара само је један излаз и улаз за туристе који улазе на десетинама бродића који крстаре највећим језером на Балкану. Власници бродица апелују већ годинама да Национални парк направи још неколико прилазних места за укрцај и искрцај туриста, али њихови захтеви остају мртво слово на папиру.

Председник месне заједнице Ђура Марковић каже да од тог новца МЗ и Општина не добијају ни цент.

– Он подсећа да Црмница и Вирпазар припадају општини Бар, а Скадарским језером, највећим ресурсом који Црмница и општина Бар поседују, газдује Национални парк „Скадарско језеро“. Ми већ годинама тражимо да Општина Бар да направи уговор, као што то раде с „Морским добром“, и да се део средстава врати нама – каже Марковић.

Прочитајте још: Тајкуни опет прете Скадарском језеру

Он истиче да би добру туристичку понуду требало да прати и боља путна инфраструктура. – Наш проблем је и улазак преко железничке пруге који представља опасност по безбедност учесника у саобраћају. Такође, дешава се да саобраћај буде закрчен кад велики аутобуси уђу у Вирпазар. Аутомобиле треба изместити из центра, да тај део постане права туристичка оаза. Сваким даном је све више туриста. Тврдим да на данашњи дан овде има више туриста него у читавом Бару. Путем који води ка Остросу константно пролазе аутомобили са страним таблицама – истакао је Марковић.

СТРУЈА ЧЕСТО НЕСТАЈЕ

ПРЕМА речима Марковића, део црмничких села има проблем с напајањем струјом.- Чести су прекиди у напајању струјом у селима Горње Црмнице. Проблем је што у трафостаници у Вирпазару уклопничар не ради 24 сата. Кад испадне далековод чека се да уклопничар дође у трафостаницу, чиме се губи време – каже Марковић.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here