Вода у Пљевљима за пола године била за пиће само 20 дана

17

Према истим анализама вода са водовода „Брезница“ и „Југоштица“ је хигијенски исправна и може се користити за пиће.

– Вода са водовода „Плијеш“ је бактериолошки исправна, али вредности мутноће и даље прелазе законом дозвољене границе те и даље није за пиће, казала је Оливере Лучић-Милер из Здравствено-снитарне инспекције, Управе за инспекцијске послове, ПЈ Пљевља.

Прочитајте још: Пљевља: Вода пијаћа само са Југоштице

Др Оливера Лучић-Милер додаје да се узорковање воде са сва три градска водовода у Пљевљима врши сваких седам дана од стране овлаштене институције.

-Хлорисање воде се врши континуирано, током 24 сата, уз аутоматско очитавање на самим постројењима и вредности резидуалног хлора крећу се у законом дозвољеним границама, додаје Лучић-Милер.

Иако кроз Пљевља протичу три реке, грађани најсеверније црногорске општине месецима су били без воде за пиће због дотрајале водоводне инфраструктура.

Како су раније казали казали, проблем се трајно не може решити док се не изграде нова постројења.

Пљевљаци такорећи, уз мале прекиде, већ три месеца воду из чесме користе само за техничку употребу. Углавном воду за пиће купују или доносе са изворишта код мотела „Водице“.

Пљевља имају постројење за пречишћавање воде, али није предвиђено да пречишћавање језерске воде.

– Због губитака на дистрибутивној мрежи, који је и до 70 одсто због старијх цеви, принуђени смо да користимо воду са језера Отиловићи-казали су из градског Водовода .

Из овог предузећа су казали да је решење реконструкција постројења за пречишћавање воде и изградња нових, да је пројекат израђен, али за његову реализацију је потребно око шест милиона еура.

Прочитајте још: Вода ће бити заштићена Уставом

На реализацију тог пројекта Пљевљаци би могли да сачекају, бар још годину.

Запањујући је податак да је вода са пљеваљског водовода Плијеш била исправна нешто мање од двадесетак дана претходних скоро пет месеци.

Вода са Плијеша замутила се 18. новембра прошле године и била је исправна само од 15. јануара до 4. фебруара.

М.Д.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here