Епидемија малих богиња јењава, све више вакцинисане деце

15

Епидемија малих богиња у Србији јењава, а како ће даље бити зависи од обухвата деце предшколског узраста вакцинацијом, каже епидемиолог проф. Зоран Радовановић.

„Једини начин да се болест спречи је вакцинација, не постоји други начин”, наглашава он за Глас Балкана и додаје да су се последњих месеци родитељи окренули струци и науци, прихватили њихове поруке, вакцинишу децу ММР вакцином и да захваљујући томе епидемија посустаје.

Према подацима Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут” од почетка октобра прошле године до данас у Србији је регистровао 4.740 случајева малих богиња и 15 смртних случајева због компликација те болести.

Да ли ће епидемија престати или ће да „тиња” током целог лета Радовановић каже да зависи искључиво од родитеља и одазива на вакцинацију деце између две и седам година.

„Уколико у тој популацији буде висок обухват вакцинацијом онда смо мирни, уколико не буде онда ће епидемија тињати цело лето”, каже наш саговорник.

Додао је да би у случају поновног пада броја вакцинисане деце, са доласком хладних дана и поласком ђака у школу, могла да се очекује поново епидемија.

„Надамо се да тако нешто неће да се деси, да ће овај период до јесени да се искористи да деца између две и седам година буду у што већем броју заштићена”, нагласио је Радовановић.

Подсећа да је за добар „имунолошки бедем нације” потребно да обухват вакцинацијом буде изнад 95 одсто, али да то не подразумева да у једном делу земље буде добар одазив на вакцинацију , а у другом лош.

„Не сме да постоје џепови, јер на тим територијама ће жариште да се одржава и одатле да се шири. Не сме бити подручја где ће обухват бити 50-65 одсто”, поручио је Радовановић.

Најмлађа оболела особа од малих богиња у Србији имала је 15 дана, а најстарија 71 годину. Највећи број оболелих је у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година.

Већина оболелих особа (94 одсто) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса.

Од укупног броја оболелих, 32 одсто је било болнички збринуто, а од тежих компликација малих богиња регистровано је запаљење мозга код две и упала плућа код 510 оболелих особа.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here