Тајкунски милиони на скенеру

25

КАБИНЕТ Душка Марковића је скоро у целости реализовао оно што је зацртао у првом кварталу ове године како по питању усвајања аката тако и реализације економске политике. Што се тиче учинка министарстава, стопостотни учинак није имало Министарство финансија. У том ресору нису припремили измене Закона о прању новца, па им је реализација мало изнад 90 одсто. Предлог измена овог прописа требало би ускоро да се нађе пред Владом Црне Горе, а након тога би уследило његово усвајање.

Министарство спољних послова је од предвиђене три обавезе испунило једну, па је ниво реализације 33 процента. У ресору рада и социјалног старања учинак је 75 одсто, јер није донет предлог закона о социјалном савету. Апсолутно испуњавање обавеза нема ни Министарство одрживог развоја и туризма, које није припремило информацију о ефектима у предузетништву и бизнису па им је обим испуњавања обавеза 80 одсто. Када се све сабере и одузме, испуњавање планираног у првом кварталу је 94 одсто.

Прочитајте још: Зауставите одлив новца

– Сигуран сам да ћемо све више енергије усмерити на економске теме, које значе унапређење квалитета живота грађана, али и отварање нових радних места и унапређење постојећих. Циљ нам је боље образовање, здравство, више новца за спорт, културу, и укупну друштвену надградњу – оцењује Милутин Симовић, потпредседник Владе. – Све у свему, може се рећи да је уведен виши ниво дисциплине, транспарентности, јер сада сваки грађанин има увид у то шта извршна власт ради, шта је које министарство урадило, односно шта није – оценио је Предраг Дрецун, аналитичар.

У Институту „Алтернатива“ сматрају да није ствар у бројкама већ у ефектима.

Прочитајте још: ЦГ: Већи ПДВ – већа беда

– Иако је сам проценат релативно висок, он недовољно говори о томе шта се у животу грађана мења на основу тих реализованих активности. Приметили смо и драстичне разлике између броја обавеза које су имала министарства, иако ја нисам склона томе да анализирам нечији рад на основу бројки, јер квантитет без квалитета је заиста ирелевантан – прокоментарисала је Дина Бајрамспахић из „Алтернативе“.

СТРАТЕГИЈА

У извештају о Програму рада Владе у од почетка године до краја марта се наводи и то да је утврђено девет предлога закона, 16 уредаба, 75 одлука, једна стратегија, 25 извештаја, шест уговора, 41 платформа. Осим тога, размотрено је и 75 информација и дата сагласност на пет иницијатива за оцену уставности и законитости.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here