За припаднике безбедности станови од 500 евра по квадрату

52

Законом о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности омогућиће се изградња 1.578 станова по цени од 500 евра по квадрату за припаднике снага безбедности у првој фази, која ће бити завршена до 2020, рекла је ресорна министарка Зорана Михајловић, представљајући овај акт у Скупштини Србије. Владајућа коалиција хвали предложена решења, опозиција нема ништа против изградње ових станова, али критикује што се такви станови не граде и за, између осталих, лекаре, професоре, већ се, како су истицали, припадници снага безбедности стављају у привилеговани положај.

Михајловићева је посланицима представила сет закона из области грађевине и саобраћаја, а говорећи о становима за припаднике безбедности, навела је да ће се први објекти градити у Врању, Краљеву, Нишу, Крагујевцу, Београду и Новом Саду, као и да вредност радова у првој фази износи 64,35 милиона евра. Према њеним речима, површина ових станова кретаће се од максимална 32 квадрата за гарсоњере, до 92 квадрата за четворособне станове.

У расправи је Санда Рашковић Ивић, шеф посланичке групе НС–ЗСС, казала да је и овај закон маркетинг у непрекидној изборној кампањи власти. Питала је да ли се оваквим законом „нарушава уставна једнакост грађана тиме што се једном уском кругу лица омогућава куповина станова по повлашћеној цени”. Истакла је: „Сматрам да се ради о позитивној дискриминацији, која може да побуди врло ружне сумње да се ствара једна класа преторијанаца режима, која се претвара у гласачку машинерију и стуб режима.”

Министарка Михајловић јој је одговорила да је закон у складу са Уставом, да ће се овај пројекат реализовати у наредних годину-две дана, а онда ће се видети да ли ће он бити проширен, „снаге безбедности су узете зато што то јесте проблем, а остало је отворено за друге, јер ово је модел који се може применити и на неке друге категорије”.

Александар Стевановић (СП) рекао је да изградња оваквих станова јесте мотивациони пакет за људе који раде у службама безбедности, али „да ли је боље да та стимулација иде кроз повећање плата, или, на пример, да ли би полиција боље радила када би имала већи додатак за теренски рад?”. Додао је да неће да тврди да је закон априори лош, али „ми је сумњиво, да ли је то могло да се уради на неки бољи начин”.

Лидер Нове странке Зоран Живковић казао је да неће да се игра са државним тајнама, али да у службама безбедности нема више од 50.000 људи који нешто раде, а „за овакав начин решења стамбеног питања јавило се 18.900, мислим да ово није прави начин њиховог стамбеног збрињавања”. Додао је да се „проблем решава тако што људи примају плате од којих могу да организују живот који је примерен друштву”. Михајловићева је одговорила да је њему лако да говори о становима, кад је своје стамбено питање решио боље него 90 одсто грађана, те да је био у влади и имао могућност да се позабави овим питањем, да помогне људима, „можда неки млади људи са ВМА не би отишли да је он то решавао”.

Министарка је истакла: „Ова влада се одлучила да због тога што ови људи брину о нама, нашој држави, безбедности, припреми закон који ће им омогућити да реше стамбени проблем. Идеја за овај закон је потекла од запослених у Војсци, полицији и БИА”. Живковић је одговорио да је сам решио свој стамбени проблем, а „у владама у којима сам ја био, драга министарко, ви сте били нижи сарадник неког министра, према томе били смо у истим владама…” Председавајући му је искључио микрофон, а Александар Марковић (СНС) казао је да је тужно што баш Живковић лије крокодилске сузе над снагама безбедности, а био је министар унутрашњих послова на савезном нивоу и није тај проблем решио. Марковић је казао: „До стана знамо како је дошао, тако што је оштетио државу за 525.000 евра”.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here