Вучић: Инвеститори задовољни, биће још инвестиција

27

ДИСЕЛДОРФ – Немачки инвеститори су били задовољни економским показатељима Србије, јер бројке не лажу, изјавио је данас у Диселдорфу председник Александар Вучић и додао да ће бити још немачких инвестиција у нашу земљу.

„Мислим да ће бити поново нових инвеститора. Били су заинтересовани за све наше економске показатеље, били су задовољни оним што су чули. Видели сте и да су и сами били спремни, сами су знали, јер бројке не лажу. Бројке су једно, друго је то што ми Срби никада нисмо задовољни, што је можда и наша добра особина”, рекао је Вучић.

Истичући да је радио на даљем привлачењу немачких компанија у Србију, он је оценио да је веома важно разговарати са свима.

„Многи потцењују немачке државе и покрајине, а оне су много бројније по људима и економски напредније од већине европских земаља. Искористили смо незаинтересованост многих других који разговарају само са Берлином и наставили да преговарамо са свима”, рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, немачка покрајина Северна Рајна – Вестфалија, у којој се налази Диселдорф, жели да престигне Баварску по обиму трговинске размене, али им до тог циља недостаје још 220 милиона евра.

„Биће нових инвестиција, они желе да престигну Баварску и мораће да се потруде за још 220 милиона евра трговинске размене, тако да, ми верујемо да ће та конкуренција у самој Немачкој да буде већа и надамо се да већ ове године, ако то смем на такав начин да кажем, имамо пет милијарди трговинску размену са Немачком”, истакао је Вучић, подсетивчи да је трговинска размена Србије и Немачке више од два пута већа него пре пет година.

Он је нагласио да то говори о томе колико је Србија другачије виђена и колико је више поштована.

„Србија напредује у европским и светском оквирима”, нагласио је Вучић.

Он је, такође, рекао да је сваког немачког инвеститора, и као председник и као премијер, увек примио, што је, како каже, јединствен случај у свету.

Верује, како каже, да ће све више инвеститора из Немачке долазити у Србију и да ће је још више поштовати, али да је на Србији да покаже своју лојалност као партнер Немачкој.

Истакао је и да се на сваки начин мора обезбедити независност правосуђа и самосталност тужилашства, јер ће се у том случају немачки инвеститори осећати потпуно сигурно са својим улагањима у Србију.

Председник Србије Александар Вучић и његов домаћин председник владе немачке покрајине Северне Рајне-Вестфалије Армин Лашет истакли су јуче интензивну сарадњу и на политичком и економском плану са даљом перспективом развоја, а Лашет је подржао Србију на њеном европском путу уз оцену да канцеларка Немачке Ангела Меркел изузетно цени све реформе које се у Србији спроводе. У заједничком обраћању новинарима Вучић је захвалио на гостопримству и подвукао да су одржани одлични састанци а разговарало се о сарадњи Србије и Северне Рајне-Вестфалије. Изнео је податак да је трговинска размена око 620 милиона евра, али је и захвалио Лашету који је рекао да је могуће да она иде и на више од 835 милиона евра, колика је размена Србије са Баварском, преноси Глас Балкана.

Додао је да се разговарало и о политичким темама и европском путу Србије, за шта смо добили подршку од председника Владе Северне Рајне-Вестфалије, навео је председник Србије. Вучић је додао да се разговарало и са представницима немачких компанија, а подсетио је и на „Бизнис форум” који се овом приликом одржава. Навео је да је било речи и о градовима побратимима Србије и ове немачке покрајине, од Дортмунда до Новог Сада, а „имамо неке идеје везане за Диселдорф и Београд”.

Вучић је казао и да је домаћину захвалан што је имао стрпљења да саслуша све – и о политичкој ситуацији у Србији до онога што ми у наредном периоду, кроз додатне реформе како би нашу економију учинили још привлачнијом, можемо да учинимо и да доведемо још више инвеститора. „Ми смо трговинском разменом са Немачком изузетно задовољни, са Северном Рајном-Вестфалијом такође, али очекујемо још већи број људи, инвеститора” рекао је Вучић и напоменуо и размену студената, будући да је та покрајина Немачке центар осам универзитета са Шангајске листе, са развијеним ИТ сектором, као и услугама. Много тога можемо да научимо и ми ћемо ту прилику и пријатељство Лашета према Србији користити, рекао је Вучић.

Лашет је рекао да је са српским председником Вучићем имао веома отворен и добар разговор, као и да су теме биле економска и политичка ситуација у Србији, али и приступање Србије Европској унији, које, како је нагласио, сви желимо. На састанку су, додао је, учествовала и предузећа из те немачке области, која ће инвестирати и тиме стварати нова радна места у Србији. „Покрајина Вестфалија налази се иза Баварије што се тиче инвестиција, али надамо се и охрабрујемо предузећа да напредују у том погледу и даље инвестирају у Србију”, рекао је председник те немачке регије.

Говорећи о процесу придруживања Србије Европској унији, Лашет је констатовао да сви знамо да канцеларка Ангела Меркел цени реформе које Србија у овом тренутку спроводи, али је додао да постоје велике могућности за повећање економске сарадње конкретним пројектима, инвестицијама, новим пословима. Рекао је да је тема била и сарадња на другим пољима, да има више градова побратима, да хиљаде Срба живи у тој покрајини и део су заједнице и подвукао да је посета председника Србије добра прилика за рад на још бољој сарадњи у будућности.

Председник Србије је додао да су разговорима присуствовали и представници фирме „Ворверк”, која креће са изградњом фабрике у Чачку, а назначио и да „Кромберт Шуберт” за неколико дана почиње да ради у Крушевцу. Надовезао се и Лашет који је поручио да је реч, поред те две, и о многим другим немачким фирмама, највишег квалитета и светски познатим и закључио: „Када оне кажу идемо у Србију – сматрам да је то веома добар сигнал.”

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here