Три сценарија за веће пензије

32

Србија нема министра финансија, али има три сценарија по којима ће се пензије повећавати до краја године, о којима се увелико прича. Први, по којем ће сви пензионери до краја године добити повишице од осам одсто, изнео је председник Александар Вучић. Уколико се тај сценарио обистини, расходи у буџету ће трајно бити повећани за 40 милијарди динара. По овом рачуну без крчмара, то представља трошак од око један одсто бруто домаћег производа (БДП).

Могуће је и да ће нови министар финансија, баш због пензија, морати да ради и ребаланс буџета и ту могућност председник Вучић је већ најавио. Како је изјавио пре неколико дана, он већ разговара са премијерком Аном Брнабић о томе да се те ствари десе од октобра.

– Да се тада спроведе ребаланс буџета, али један од најбољих, где ће бити новца за плате и пензије. То ће се знати крајем јула, почетком августа, након што се буду видели параметри раста – рекао је Вучић.

Шта то конкретно значи на примеру пензије од 25.000 динара? Повишица од осам одсто, на месечном нивоу, значи додатних 2.000 динара, што на годишњем нивоу значи за 24.000 динара веће приходе.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here