Вучић: Раст БДП ове године између 3,8 и 4 одсто

31

ДИСЕЛДОРФ – Председник Србије Александар Вучичх изјавио је данас да су наше процене да ће Србија ове године имати раст између 3,8 и четири одсто.

Вучић је то рекао на Пословном форуму Србија – Северна Рајна Вестфалија, где је у привредно-политичком дијалогу учествовао са бившим специјалним Координатором Пакта стабилности Бодом Хомбахом.

Како је рекао, трећу годину за редом Србија има суфицит, а имаће га и следеће године, а јавни дуг земље би могао да иде и испод 50 одсто пре краја ове године.

Навео је да је раст у првом кварталу ове године био 4,5 одсто и да рачунамо да ове и следеће године имамо, просечно, раст БДП изнад четри одсто.

„То су добре вести” додао је председник Србије.

Оценио је да бројке објективно говоре резултатима који су постигнути и подсетио да је Србија ушла у програм са ММФ и изашла из њега као „звезда ђак” и једна од најупсешнијих нација, неко ко је све прошао са највишим оценама.

Уз то, додао је, када се још неке ствари ураде рачунамо да ће Србија бити међу првих 25 земаља на Светској бизнис дуинг листи.

Вучић је рекао да имамо добре законе за субвенције и у том смислу навео и да је срећан што је и данас на форуму у Диселдорфу видео пуно наших пријатеља из Немачке.

Додао је да је велики број немачких фирми инвестирао у Србији, да се ових дана отварају нови погони и почињу изградње нових фабрика.

Како је рекао то су за нас велике вести, а желимо да имамо што више инвеститора и држава ће у томе помоћи.

 Немачки инвеститори су били задовољни економским показатељима Србије, јер бројке не лажу, изјавио је данас у Диселдорфу председник Александар Вучић и додао да ће бити још немачких инвестиција у нашу земљу.

„Мислим да ће бити поново нових инвеститора. Били су заинтересовани за све наше економске показатеље, били су задовољни оним што су чули. Видели сте и да су и сами били спремни, сами су знали, јер бројке не лажу. Бројке су једно, друго је то што ми Срби никада нисмо задовољни, што је можда и наша добра особина”, рекао је Вучић.

Истичући да је радио на даљем привлачењу немачких компанија у Србију, он је оценио да је веома важно разговарати са свима.

„Многи потцењују немачке државе и покрајине, а оне су много бројније по људима и економски напредније од већине европских земаља. Искористили смо незаинтересованост многих других који разговарају само са Берлином и наставили да преговарамо са свима”, рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, немачка покрајина Северна Рајна – Вестфалија, у којој се налази Диселдорф, жели да престигне Баварску по обиму трговинске размене, али им до тог циља недостаје још 220 милиона евра.

„Биће нових инвестиција, они желе да престигну Баварску и мораће да се потруде за још 220 милиона евра трговинске размене, тако да, ми верујемо да ће та конкуренција у самој Немачкој да буде већа и надамо се да већ ове године, ако то смем на такав начин да кажем, имамо пет милијарди трговинску размену са Немачком”, истакао је Вучић, подсетивчи да је трговинска размена Србије и Немачке више од два пута већа него пре пет година.

Он је нагласио да то говори о томе колико је Србија другачије виђена и колико је више поштована.

„Србија напредује у европским и светском оквирима”, нагласио је Вучић.

Он је, такође, рекао да је сваког немачког инвеститора, и као председник и као премијер, увек примио, што је, како каже, јединствен случај у свету.

Верује, како каже, да ће све више инвеститора из Немачке долазити у Србију и да ће је још више поштовати, али да је на Србији да покаже своју лојалност као партнер Немачкој.

Истакао је и да се на сваки начин мора обезбедити независност правосуђа и самосталност тужилашства, јер ће се у том случају немачки инвеститори осећати потпуно сигурно са својим улагањима у Србију.

Председник Србије Александар Вучић и његов домаћин председник владе немачке покрајине Северне Рајне-Вестфалије Армин Лашет истакли су јуче интензивну сарадњу и на политичком и економском плану са даљом перспективом развоја, а Лашет је подржао Србију на њеном европском путу уз оцену да канцеларка Немачке Ангела Меркел изузетно цени све реформе које се у Србији спроводе. У заједничком обраћању новинарима Вучић је захвалио на гостопримству и подвукао да су одржани одлични састанци а разговарало се о сарадњи Србије и Северне Рајне-Вестфалије. Изнео је податак да је трговинска размена око 620 милиона евра, али је и захвалио Лашету који је рекао да је могуће да она иде и на више од 835 милиона евра, колика је размена Србије са Баварском, преноси Танјуг.

Додао је да се разговарало и о политичким темама и европском путу Србије, за шта смо добили подршку од председника Владе Северне Рајне-Вестфалије, навео је председник Србије. Вучић је додао да се разговарало и са представницима немачких компанија, а подсетио је и на „Бизнис форум” који се овом приликом одржава. Навео је да је било речи и о градовима побратимима Србије и ове немачке покрајине, од Дортмунда до Новог Сада, а „имамо неке идеје везане за Диселдорф и Београд”.

Вучић је казао и да је домаћину захвалан што је имао стрпљења да саслуша све – и о политичкој ситуацији у Србији до онога што ми у наредном периоду, кроз додатне реформе како би нашу економију учинили још привлачнијом, можемо да учинимо и да доведемо још више инвеститора. „Ми смо трговинском разменом са Немачком изузетно задовољни, са Северном Рајном-Вестфалијом такође, али очекујемо још већи број људи, инвеститора” рекао је Вучић и напоменуо и размену студената, будући да је та покрајина Немачке центар осам универзитета са Шангајске листе, са развијеним ИТ сектором, као и услугама. Много тога можемо да научимо и ми ћемо ту прилику и пријатељство Лашета према Србији користити, рекао је Вучић.

Лашет је рекао да је са српским председником Вучићем имао веома отворен и добар разговор, као и да су теме биле економска и политичка ситуација у Србији, али и приступање Србије Европској унији, које, како је нагласио, сви желимо. На састанку су, додао је, учествовала и предузећа из те немачке области, која ће инвестирати и тиме стварати нова радна места у Србији. „Покрајина Вестфалија налази се иза Баварије што се тиче инвестиција, али надамо се и охрабрујемо предузећа да напредују у том погледу и даље инвестирају у Србију”, рекао је председник те немачке регије.

Говорећи о процесу придруживања Србије Европској унији, Лашет је констатовао да сви знамо да канцеларка Ангела Меркел цени реформе које Србија у овом тренутку спроводи, али је додао да постоје велике могућности за повећање економске сарадње конкретним пројектима, инвестицијама, новим пословима. Рекао је да је тема била и сарадња на другим пољима, да има више градова побратима, да хиљаде Срба живи у тој покрајини и део су заједнице и подвукао да је посета председника Србије добра прилика за рад на још бољој сарадњи у будућности.

Председник Србије је додао да су разговорима присуствовали и представници фирме „Ворверк”, која креће са изградњом фабрике у Чачку, а назначио и да „Кромберт Шуберт” за неколико дана почиње да ради у Крушевцу. Надовезао се и Лашет који је поручио да је реч, поред те две, и о многим другим немачким фирмама, највишег квалитета и светски познатим и закључио: „Када оне кажу идемо у Србију – сматрам да је то веома добар сигнал.”

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here