„Ударили“ на претке

33

У години јубилеја – век од када је 160 посланика Подгоричке скупштине једногласно усвојило документ којим је предвиђено да се Црна Гора уједини са Србијом у једну државу под династијом Карађорђевића – Црногорски покрет је започео иницијативу за доношење закона у државном парламенту којим би се забранило слављење и величање овог догађаја јер се ради, како оцењују, о „насилној анексији Црне Горе 1918“!

Тражи се забрана прославе не само овог датума него и других из црногорске прошлости и особа повезаних с њима, за које се везује „слом државне независности и сарадња са окупаторима“.

Црногорски покрет, који окупља суверенисте на челу са рашчињеним Мирашем Дедеићем и његовим секретаром Стевом Вучинићем, покренуо је више иницијатива.

Једна од њих је, како саопштавају, израда документа којим ће се дефинисати све штете које је Црна Гора претрпела након 1918. године, укључујући директне штете и оне посредне које су имале за последицу економско заостајање Црне Горе, на основу којег би се испоставио одштетни захтев који би био упућен свим институцијама државе Србије, као и институцијама државе Црне Горе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ – Подгорица: Историја бачена под ноге

Универзитетски професор др Михаило Бурић на скупу Црногорског покрета у Никшићу поручио је да је Црној Гори потребно помирење, али да то помирење „не може бити засновано на непризнавању црногорске нације, непоштовању државе, узурпације црквеног наслеђа, слављењу нестанка Црне Горе и њеног уништења, убистава 5.000 и расељавања 25.000 црногорских комита, фалсификовања историје из Другог светског рата“.

ЦП ће покренути и иницијативу за повратак земних остатака чланова породице Петровић Његош у Црну Гору.

– Посебно када се зна да гробном месту у Бечу, где је сахрањен принц Мирко Петровић, прети преоравање због неизвршених обавеза – наводе у саопштењу Црногорског покрета. – А желимо и да се у Подгорици одреди место за алеју великана, у којој би се сахрањивали значајне личности Црне Горе.

УЈЕДИЊЕЊЕ СА СРБИЈОМ

ПРЕМА одлуци Подгоричке скупштине, црногорски краљ Никола I Петровић свргнут је са престола. Одлука скупштине од 26.новембра 1918. о уједињењу Црне Горе са Србијом била је увод у проглашење заједничке државе Срба, Хрвата и Словенаца само неколико дана касније – 1. децембра у Београду.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here