Ухапшен руски новинар у Кијеву под оптужбом за државну издају

26

МОСКВА – У Кијеву је ухапшен руски новинар и руководилац портала РИА Новости Украјина Кирил Вишински ког украјинске власти сумњиче за државну издају.

Вишински је ухапшен јуче испред свог стана. Истовремено су припадници Службе безбедности Украјине извршили претрес просторија РИА Новости Украјина.

Претресени су и станови новинарке МИА „Русија севодња” Људмиле Лисенка и шефа представништва агенције у Украјини Андреја Бородина.

Према информацијама адвоката Вишинског, руски новинар је пребачен из Кијева у Херсон, где се налазе канцеларије украјинског тужилаштва.

Супруга руског новинара тврди да њен муж има озбиљне здравствене проблеме и да мора да узима лекове.

Служба безбедности Украјине сумњичи новинара за државну издају. Максимална казна за то кривично дело према украјинском закону износи 15 година затвора.

Служба безбедности тврди да се Вишински бавио „субверзивним акцијама на Криму” и да је „подржавао Доњецку народну републику и Луганску народну републику”.

Агенција МИА „Русија севодња” на друштвеним мрежама покреће хештег #ThruthNotTreason као знак подршке Вишинском, навео је Спутњик.

Поводом хапшења новинара, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је изјавила да је понашање званичног Кијева у овој или сличној ситуацији недопустиво.

„Руска страна ће урадити све како би руски грађанин био ослобођен и да се према другим представницима медија, били то руски грађани или руски медији, такве акције више не спроводе”, казала је Захарова.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here