Пљевља: Ђачић спрема преименовање Улице краља Петра

43

Он је рекао да је иницијатива да Пљевља добију улицу 21. маја потпуно на месту, као и да главна улица у граду која носи име краља Петра добије други назив.

– Та иницијатива биће подржана од стране Општине и мене лично, казао је Ђачић за Радио „Антена М“.

Он је најавио да је у плану реконструкција Улице краља Петра, а онда би, сматра он, требало иницирати и промену њеног назива.

ПРОЧИТАЈТЕ И:   U Crnoj Gori struju najčešće kradu imućni

– Мислим да би редослед потеза требало да буде следећи – планирамо врло брзо да почнемо радове, изабран је извођач радова, сачекаћемо прописани рок за жалбе. Мислим да би када се заврше ти радови требало повести процедуру кроз широку акцију да се пронађе адекватан назив за главну улицу, којим би сви Пљевљаци били задовољни, навео је Ђачић.

Тако је у граду под Голубињом, где се као Срби изјашњава 57,07 одсто становништва а српским језиком говори чак 67,52 одсто грађана, покренута још једна офанзива власти како би се уклонила српска обележја.

Иначе, ову иницијативу су одавно покренули одборници тадашње ДПС-СДП опозиционе коалиције у Пљевљима. Реч је о улици које је некада носила назив Маршала Тита а коју је ДПС почетком деведесетих преименовао.

На ове најаве оштро су реаговали из опозиционих политичких партија:

– Бранићемо Улицу краља Петра, онако како је његова војска ослободила Пљевља-поручио је носилац листе НСД-СНП-ПЗП „Да Пљевљима сване“, Милан Лекић реагујући на прихватање иницијативе председника Општине Пљевља Мирка Ђачића, да Улица Краља Петра промени назив у улица 21.маја.

– Занимљив је пут Мирка Ђачића, познатог радикала са пљевљаских барикада и познатог буковичког митраљесца, који је деведесетих година, када су челници ЛСЦГ долазили у Пљевља, кроз беесни шкргут зуба говорио Пљевљацима: Шта ће црногорска странка у српским Пљевљима?Данас тај исти Ђачић, уз помоћ фантомске и удбашке НВО из Никшића, жели да најзначајнију улицу у Пљевљима која носи име ослободиоца нашег града, краља Петра Првог Карађорђевића, промени у улицу 21.маја, датума о ком су се Пљевљаци јасно изјаснили 2006.године, када је незапамћеном крађом створена Ђукановићева приватна држава-казао је Лекић.

Он је појаснио да је Пљевља ослободила, 1912. године, војска Краљевине Србије, чији је главнокомандујући био управо краљ Петар.

Радан Раичевић, кандидат за одборника коалиције „Да Пљевљима сване“, Нова српска демократија, Социјалистичка народна партија, и Покрет за Промјене казао је да „потезање питања“ о промени назива улице Краља Петра у „21. Мај“ је потез који ће најмање користити грађанима, а којим одлазећа власт покушава скренути пажњу јавности са кључних проблема и избгне одговорност за обећања која нијесу испуњена.

Он је сигуран да све оне који живе у граду гдје су морталитет, морбидитет и незапосленост у константном порасту, најмање занима назив улице.

– Ако ћемо већ вршити преименовање, онда нека то буде име примереније ситуацији у којој се налазимо. Можемо је назвати улицом незапослених или гладних, улицом заборављених или грађана на рубу егзистенције. Сличан назив би најбоље осликавао чињенично стање живота у Пљевљима и ситуације у којој се Пљевљаци налазе- закључио је Раичевић.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here