У Русији истражено место пада америчког авиона 1945.

19

Мешовита руско-америчка експедиција, у складу са планом војне сарадње, истражила је место пада америчког авиона крајем Другог светског рата у Приморској области, на крајњем истоку Русије. 

Како се саопштило Министарство одбране Руске Федерације, реч је о експертским тимовима који се баве проналажењем посмртних остатака војника несталих у ратовима.

Чланови експедиције лоцирали су место на којем се, како се претпоставља, налазе остаци авиона типа „каталина” који се у овој области, чији је центар Владивосток, срушио 1945. године. 

Место пада авиона у Приморској области Руске Федеарције (Фото Министарство одбране РФ)

Остаци олупине су испитани, место пада авиона је документовано а известан број предмета и узорака пронађених на неприступачном терену накнадно ће се анализирати у лабораторијама.

Двомоторни авиони „каталина”, који спадају у категорију амфибија јер могу да слећу и полећу са воде и писте, производили су се у САД тридесетих и четрдесетих година прошлог века. 

Користили су их пре свега западни савезници, али је један број ових перепознатљивих летелица испоручен СССР-у кроз програм војне помоћи.

„Каталине” су имале велики долет и углавном су употребљаване за патролне летове изнад мора и океана, али и за противподморничку борбу.   

 

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here