Кинеско економско чудо Србије

46

Посета српскe делегацијe на челу са председником Александом Вучићем Кини била je веома плодна. Потписани су споразуми о инвестицијама за укупно 3 милијарде долара, што је веома значајан догађај, чак и за Кину, а не само за Балкан.

Због распада Југославије срушио се заједнички економски систем који је повезао земљу. Резултат санкција УН-а и економске депресије били су инфлација, немачка марка као главна валута земље и колапс производње. Након неког времена ситуација је исправљена, динар је поново постао као јака валута, али Србија више није била атрактивна земља за инвестиције, посебно на позадини суседне Црне Горе или Хрватској или Босне, који су много ближе различитим врстама паневропских или панисламских организација.

У последњих неколико година Србија развија различите инфраструктурне пројекте за новац Пекинга. Пакет споразума, коjи био jе потписан у Кини jош више прошири обим ових проjеката. Тако, планирано је изградити и комплетно опремити фабрику за производњу гума у Зрењанину. Према споразума, фабрика ће бити пројектована за 1200 радних места и започети свој рад до 2020. године. 600 милиона долара отићи ће на обнову железничке руте Београд-Ниш. Поред тога, број споразума укључује и изградњу 20,4 километара аутопута, у укупном износу од 242 милиона долара. Ово ће бити први део обилазнице око Београда. Главни извођач је кинеска компанија „Пауер чајна костракшен корпорејшен“, а подизвођач „Азвирт“. Дакле, кинеске инвестиције ће бити усмјерени на даљи развој слободне економске зоне Смедерева и стварање индустријског парка у Борчи, који ће постати економска платформа за кинеске компаније које желе да се даље развијају на територији Еуропе.

Посета Вучића у Пекингу завршила је дугогодишње покушаје српске владе да пронађе купца за РТВ Бор, 63% акција коју је купила кинеска компанија Зијин Мајнинг. Продаја је довела у буџет Србије 1,26 милијарди долара. О начину, износу и плану за увећање капитала, односно докапитализацију РТБ-а Бор може се прочитати да ће „Зијин“ у РТБ уложити 350 милиона долара у готовини. На дан затварања ће, како пише у саопштењу, на банковни рачун РТБ-а Бор уплатити прву траншу улагања (од најмање 100 милиона долара). Преостале рате, до обавезних 350 милиона долара, могу да се измире у наредне три године од датума затварања трансакције.

Огромне инвестицјие у привреду подвучени су чињеницом да је приходна страна Српског буџета у 2018. години износила 1178 милијарди динара, што је еквивалентно 11,5 милијарди долара. Стога, Кина издваја средства у висини од скоро 20% прихода земље за годину, мада не једном, већ за пет година. То ће омогућити земљи да добије снажан подстицај за развој привреде. Ова средства ће учинити суфицит државног буџета. Осим тога биће узрађен велики број пројеката за реконструкцију и модернизацију инфраструктурних објеката.

С једне стране, овај пројекат изгледа потпуно позитивно, пошто такав новац Србија више није добије од било ког места. Поред тога, кредити се раде по прилично повољним условима са 3 одсто годишње. С друге стране, упркос сталним изјавама Вучића о придруживању ЕУ, привреда Србије све више је повезана са кинеским партнером. Део овога је због недостатка жеље Брисела да инвестира у Београд уместо финансијске помоћи Сарајеву и Загребу. У међувремену, ова неспремност није у потпуности укинула планове укључивања Србије у ЕУ. Очигледно је да ЕУ планирају да не развију економију новог члана, већ да у потпуности апсорбују њену економију од стране велике корпорације на свом тржишту. У том светлу, кинеско улагање није само значајна помоћ, већ и нека врста шамар за Европљане који нису желели да помогну једној малој земљи, истовремено тушујући практично све своје суседе кишом од преференцијалних и неповратних зајмова.

У сваком случају, Србија ће ускоро постати део ЕУ. Тако ће њена економија постати део заједничког економског простора. А кинеске компаније које се налазе на њеној територији аутоматски ће добити велике предности, јер ће тиме открити еуропско тржиште. Да, потпуно је подељено између различитих европских корпорација које неће пустити аутсајдера у своју земљу, али у овој ситуацији, Кинези ће радити са унутрашне стране ЕУ-е, већ легално.

Стога, политичко руководство НРК-е успешно решава неколико задатака одједном. Прво, добио је поузданог савезника у Европи у лице Србији. Друго, овај савезник је одскочна даска за даљу економску експанзију у регион. Са своје стране, и Београд је добио неке дивиденде од економске интеракције са кинеским партнером, који јасно може рачунати на даље уступке од Српске владе у оквиру модела „меке експанзије“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here