Анализа Блумберга од које се тресе Вашингтон: Руши се хегемонија долара

15

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер је у септембру назвао „апсурдном“ ситуацију у којој Европљани морају да купују своју робу за доларе, док је министар финансија Француске Бруно Ле Мајер отворено изјавио да за своју земљу жели финансијске инструменте који су „потпуно независни“ у односу на САД, подсетила је агенција.

Русија, како наглашава Блумберг, смањује своје резерве у доларима због пораста ризика приликом вршења међународних трансакција, док Кина баца изазов доминацији америчке валуте на светском енергетском тржишту, закључујући уговоре у јуанима.

Такве промене у равнотежи су лоша вест за САД, сматра аутор текста. Непосредни ризик за долар су коришћење финансијских санкција од стране Вашингтона, укључујући и против својих савезника у свету, указује Блумберг.

Лидери ЕУ као одговор на удар на свој економски суверенитет отворено раде на сопственом платном систему који би омогућио европским компанијама да воде послове са земљама које се налазе под санкцијама без ризика од одмазде САД, пише агенција.

Чак и ако Европа ускоро не реши питање заобилажења америчких санкција, сама тежња ка томе ће се сматрати као део широког незадовољства владавином долара које само расте, констатује се у чланку.

Како наводи Блумберг, у овом тренутку једна од главних предности долара је слабост других валута: еврозона има низ проблема, док Кина са опрезом прилази питању отворености токова капитала и глобалној трговини.

Асадову изјаву која је шокирала запад прочитајте ОВДЕ.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here