Рама забранио продају немачке имовине Телекому Србија

18

„Телеком Албанија” није државна фирма, али су тамошњи државни званичници јасно изразили свој став да су против тога да „Телеком Србија” постане већински власник ове компаније. Албански премијер Еди Рама изјавио је пре два дана да су српска предузећа добродошла, али не у стратешком сектору, као што су телекомуникације.

У овом случају ни власник ни продавац није албанска држава, већ приватна компанија „Дојче телеком”, која у овој фирми има 99,79 одсто акција, и то преко грчког ОТЕ-а. Из компаније „Дојче телеком” за „Политику” су јуче истакли да су за овај проблем сазнали из медија.

– Међутим, ми се не бавимо политичким коментарима. А с обзиром на то да је наша компанија листирана на берзи, правило је да на таква питања не одговарамо – каже за наш лист Елпида Тризи из службе за односе са јавношћу „Дојче телекома”.

Наша саговорница у писаном одговору напомиње да је директан продавац у овом послу грчка компанија ОТЕ. У овој компанији „Дојче телеком” има 40 одсто власништва. ОТЕ је преузео „Телеком Албанија” још 2000. године, а „Дојче телеком” је девет година касније купио удео у овој грчкој фирми.

Костас Канакарис из службе за односе са јавношћу грчког ОТЕ-а истиче за „Политику” да, у складу са својим стратешким циљевима и бизнис планом, компанија стално процењује тржишне могућности и вредност своје имовине, укључујући и ону у Албанији. Све то у намери да осигура добит за своје акционаре, али и обезбеди стабилно пословање, које је у интересу запослених и целе групације.

– Анализа процеса је у току, али и разговори са неколико заинтересованих страна. У складу са нашом уобичајеном праксом, представнике власти, али и јавност обавестићемо ако и када будемо имали нешто важно да саопштимо – кажу за наш лист из грчког ОТЕ-а.

О понуди која је стигла из Србије продавац се није изјашњавао. Како незванично сазнајемо, да постоји политички проблем када је о овом преузимању реч, менаџмент „Телекома” сазнао је од продавца, а не од представника албанске власти.

Питања о томе да је у конкретном случају реч о дискриминацији упутили смо и Делегацији Европске комисије у Албанији, али у току јучерашњег дана одговоре нисмо добили.

Према писању медија, „Телеком Србије” понудио је 60 милиона евра за преузимање „Телекома Албанија”. У случају да је заиста реч о најбољој понуди и да се она из политичких разлога одбаци, званични Београд би због тога могао да се жали Бриселу. Ипак, политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да највише разлога за негодовање има „Дојче телеком”, јер му такве изјаве албанских политичара наносе штету и обарају цену.

– Премијер Еди Рама тиме шаље поруку да бизнис у Албанији није потпуно слободан, јер власт дисквалификује неке економске учеснике на тржишту. Србија то питање треба да постави у Бриселу. У економској сфери морамо да поштујемо неке норме. Ово је тест и за Брисел, који би с овим у вези морао и сам да се огласи. Можда и пре него што се званични Београд пожали – каже Анђелковић и додаје да држава има право да неки сектор прогласи стратешким, али да нема право да само инвеститоре из једне земље прогласи непожељнима.

Председник Александар Вучић недавно је истакао како би у Србији било немогуће да политичари спречавају улагање у привреду само зато што новац долази из Албаније.

– А како сам чуо од наших представника, управо се то десило „Телекому Србија”: дали смо најбољу понуду за куповину „Телекома Албаније”, међутим, министар телекомуникација је рекао да не може. Хоће да каже да српски новац није довољно добар, што би било застрашујуће – рекао је Вучић и најавио да ће о томе разговарати са албанским премијером Едијем Рамом.

Још у мају 2015. године Вучић је као премијер посетио Тирану, где се посебно говорило о важности економске сарадње две земље. Након тога формирана је и Српско-албанска комора, а већ 30 српских компанија послује на албанском тржишту.

„Не постоји практично ниједна недеља да се неко српско предузеће не јави Српско-албанској комори да их повеже и нађе им партнере”, рекао је недавно Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Да ли се „Телеком Србија” у овом случају обраћао комори у Тирани није познато, али је очигледно да оваква врста сервиса, када је о стратешким и великим улагањима реч, није од велике помоћи.

Министар телекомуникација Расим Љајић још раније је истакао да ће се у наредном периоду видети да ли ће у овом случају победити економски или политички аргументи.

Љајић је рекао да је учешће на тендеру српске компаније важан послован потез и објаснио да није „Телеком Србије” једини који је заинтересован за албанску компанију. Објаснио је да је за нашу компанију битно да се позиционира као важан регионални играч на тржишту телекомуникација.

– Ова активност искључиво је усмерена да се прошири пословање, да се повећа број корисника, да се подигне вредност компаније, јер ако се сутра „Телеком” буде продавао, наравно да ће његова вредност бити већа ако послује у пет или шест држава, него ако послује у две или три земље – рекао је Љајић.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here