Нема купаца за „Ваљевску пивару”

15

Ваљево – „Ваљевска пивара” за сада остаје у стопостотном државном власништву, јер се на јавни позив Министарства привреде за продају капитала најстаријег привредног колектива у граду на Колубари, који је био отворен до 5. октобра, нико није јавио. Почетна цена за познатог произвођача пива из Ваљева, са традицијом дугом скоро 160 година, била је око седам милиона евра. На продају је био понуђен пакет од преко милион акција у власништву Републике Србије, уз обавезу купца да у наредне две године инвестира десет милиона евра. Право учешћа у куповини имала су домаћа и страна правна лица регистрована за производњу пива, уз услов да су у последњој пословној години остварила приход од најмање 20 милиона евра.

Влада Републике Србије је у мају прошле године донела закључак о продаји „Ваљевске пиваре”, а почетком октобра 2017. Министарство привреде упутило је јавни позив за прикупљање писама о заинтересованости за учествовање у поступку приватизације те фирме. Јавни позив је био отворен до 6. новембра прошле године и у том року пристигло је шест писама о заинтересованости. Међу њима посебну пажњу привукло је оно које је упутила компанија „Хајнекен”, један од најпознатијих произвођача пива на свету. Уз сагласност Владе Србије и Министарства привреде, представници „Хајнекена” су током јануара посетили и обишли погоне „Ваљевске пиваре”. Интересовање за куповину, односно приватизацију „Ваљевске пиваре” исказали су још и једна компанија из Ваљева, једна фирма из Шапца, један инвестициони фонд, консултантска кућа „Ернст и Јанг” за свог клијента…

Међутим, исход управо завршеног јавног позива за продају капитала ваљевског произвођача пива показао је да нико од потенцијално заинтересованих купаца није одмакао даље од писма о заинтересованости.

Одговорни у „Ваљевској пивари” у овом тренутку, из разумљивих разлога, нису желели да коментаришу новонасталу ситуацију, свесни да је сада поново на потезу њихов власник – држава. Могуће је објављивање новог позива за продају капитала овог привредног друштва, с тим што би то сада било вероватно по нижој цени и под осталим повољнијим условима. Није искључена ни могућност да се још неко време задржи постојеће стање, да „Ваљевска пивара” остане у државној својини док се не појави поуздан купац.

„Ваљевска пивара” је први пут приватизована у јулу 2003. године, када ју је купио конзорцијум који су чинили „Атлас банка”, „Копаоник осигурање” и „Експрес Градина”. Због нагомиланих дугова од којих је велика већина настала пре приватизације, средином 2010. покренут је стечајни поступак који је почетком 2011. настављен усвајањем Плана реорганизације. Пивара је, иначе успешно пословала, очувала текућу ликвидност, чак и инвестирала и задржала релативно скроман, али стабилан, удео на домаћем тржишту, уз реализацију и неких извозних послова међу којима је врло интересантан пласман пива у САД.

У „Ваљевској пивари” је запослено око 200 радника, а просечна зарада износи око 50.000 динара.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here