Македонији је потребна нова историја

17

Најважнији догађај у читавој историји независности Бивше Југословенске Републике Македоније одржан је пре скоро месец дана. 30. септембра одржан је референдум о одобравању чланства у ЕУ и НАТО кроз споразум са Грчком. 93% одсто су одговорили позитивно. Ово су били 609 хиљаде човека од 1806 хиљада, који имају право гласа. Ипак, референдум је проглашен важећим.

Ово гласање има следеће последице: 19. октобра 2018. године Скупштина Македоније је већином гласова од 2/3 гласала за покретање поступка преименовања земље у Републику Северну Македонију. Ова одлука не може да не утиче на идеолошку платформу земље, њен национални понос и смернице за политички развој. Наиме ова платформа омогућаје становнику Исланда, мајушој држави чији се историја састоји од три Бакаларски ратова против Британаца, да се сматрају потомком Викинга. Због тога ће се поносити радњама које су његови преци починили, укључујући опсаду Париза, освајање Енглеске и Ирске, као и пљачкање Европе, па чак и Северне Африке. Слично томе, већина белих Американаца тражи барем неку крв, повезујући је са путницима брода мејфловер, а неки Мексиканци нису против откривања крви једног од освајача Кортеса.

У овом питању са Македонцима све теже. Наравно, влада ВМРО-ДПМНЕ-а већ дуго прогласила БЈРМ као наследника древне Македоније. Стога се у Скопљу појавили споменик Александра Великог, аеродром Александра Великог, аутопут Александра Великог и многи други ствари, који су дали одређене тврдње о историјској величини. Исто су учиниле неке нације кад су тврдили да нису примили хришћанство од мисионара и проповедника 4.-19. века, већ директно од апостола. У то су уверени и Саксонци и Индијци, међу којима чак постоји читава каста „раних хришћана“ и други народи.

А сада влада Зајева свесно одбацује све ове тврдње на древну историјску величину на прашину историје, засновану на сопственим политичким преференцама за најбољу будућност земље. У име НАТО-а и ЕУ, у име добијања концесионих зајмова и субвенција, у име заштите од лудих албанских терориста, СДСМ добровољно уклонила Александра Великог из постоља и послао га у непознатом положају. Историјски гледано, ово је заиста оправдано, јер модерни Македонци су Словени, док Александар Велики заправо владао једним од племена Грка. А етничка мапа из времена његовог владавине, која је у историји сишла са несмотреном жеђом за славом, променила се изузетно. Током тог периода Роми, Хуни, Готи, Авари, Словени, номадски Бугари, Турци су успели да посети Балкан. Сваки од ових народа допринео је своју улогу у заједнички геном, од којег савремени Македонци се појавили.

Једино питање које остаје јесте којим путем ће историјска мисао у Македонији изабрати сада како би се некако поткрепио и продуби свој старост, након глобалне моде. Дакле, Британци, потомци Саксонаца, поносно говоре о херојском отпору Брита против Римљана, иако су после 4-5 векова скоро уништили аутохтоно становништво и уклонили их у Велс. Тако Италијани диви се лепоти и величини римске културе, иако немају никакве везе са њом, јер су потомци Гота, Вандала, Ломбарда, Франака, Викинга и других народа који су учествовали у освајању Италије у раном средњем веку. Наравно, и сами Македонци могу се ограничити на 19. век и унутрашњу македонску револуционарну организацију, али такво „подмлађивање“ врло брзо ће утицати на политику уопште. У савременом свету националних држава историјске тврдње су превише важне, па стога Скопље може брзо постати мета за Софију и Београд, који су спремни да са радошћу докажу да је модерна Македонија само историјска аномалија, грешка и не постоје никакви Македонци.

Дакле, сада се влада Заева суочава не један, већ два цела задатка, од којих један је титаничан. За почетак, он мора помирити земљу и спроведе реформе које је планирао. Али, поред тога, он такође мора створити нову легенду о древној историји Македонаца, јер ће иначе имати само борце ВМРО-а и рат против Албанаца 2001. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here