Реституција кочи продају имовине

14

ИНВЕСТИТОРИ су након шестог јавног позива који је објавила „Вектра Бока“ за продају дела имовине у Херцег Новом, заинтересовани за куповину комплекса „Жањиц“ и ресторана „Галеб“ у Игалу, потврдио је председник одбора директора ове компаније Милић Поповић. У наредном периоду истакао је покушаће да заинтересују купце и за мотел „Дубрава“ и преосталу имовину која је у поступку продаје на основу плана реорганизације фирме.

– У току су преговори са купцем заинтересованим за Жањиц и верујем да ће тај посао бити брзо реализован. За „Галеб“ су заинтересовани овдашњи инвеститори, компаније из Херцег Новог и ту смо у фази договора – објашњава Поповић. – Интересовања има, али сви наравно очекују да та имовина буде чиста од реституције и да онда уђу у поступак куповине. Нама је због тога приоритет да држава удовољи нашим захтевима и понуди конкретне одговоре о обавезама и нашим и државе, како би те атрактивне локације и објекти били на прави начин валоризовани.

Сагласност у „Вектра Боки“ чекају од Савета за приватизацију и Владе и за продају хотела „Плажа“, „Игало“ и локација на којима су се налазили хотели „Тамарис“ и „Бока“.

Прочитајте још – Херцег Нови: Ко ће купити хотеле под спором?

– Проблем имовинских односа је за нас истински велики. Имовина је купљена на међународном тендеру, у складу са правилима које је поставила држава. Ми смо то платили и потпуно је у реду да та имовина буде ослобођена спорова да би се могла инвестиционо валоризовати.

Из „Вектра Боке“ су предложили да Влада Црне Горе донесе закључак којим прихвата обавезу да обештети бивше власнике земљишта на коме су изграђени хотели, као и на преосталу имовину „Вектра Боке“, која је дефинисана купопродајним уговором из 2007. године.

– Званичан одговор још нисмо добили али то јесте у поступцима решавања у Савету за приватизацију јер смо ми тражили решавање питања из претприватизационог периода која се односе на реституцију, имовинске и радне спорове које смо наследили – објаснио је Поповић, апострофирајући још једном да ниједан од стратешких инвеститора неће да улаже новац тамо где нема јасне имовинске слике.

Инвеститори заинтересовани за хотел „Галеб“

Стечај је у компанију „Вектра Бока“ уведен у јуну 2015. године, због дуга од четири милиона евра према Црногорској комерцијалној банци. Од фебруара прошле године тече рок за испуњавања Плана реорганизације. У међувремену компанија је измирила обавезе према првом и другом исплатном реду.

СПРЕМНИ ЗА ПОВРАЋАЈ

– Уколико, након брисања терета са имовине и добијања сагласности за продају, „Вектра Бока“ не прода наведене хотеле или партнерски не уђе у реализацију плана инвестиција у износу од 64 милиона евра, у три хотела: „Плажа“, „Тамарис“ и „Игало“, у року од 12 месеци од добијања сагласности, спремни смо да у складу са уговором вратимо целокупну имовину – наведено је у захтеву „Вектра Боке“.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here