ЕУ мора да заузда Приштину

9

Председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да ће ићи у Брисел на нове разговоре о КиМ и да очекује од ЕУ да обезбеди спровођење ЦЕФТА споразума, али је у случају приштинских царина приметио да се први пут не помињу две стране, већ се зна ко је кривац. „Говори се о кривцу који не жели стабилизацију прилика”, рекао је Вучић. Казао је да иде у Брисел да уради све што може за људе у Србији, посебно Србе на КиМ.

„У Бриселу ће бити много тешки разговори и са представницима ЕУ од којих очекујем да обезбеде спровођење ЦЕФТА споразума. Не може неко да се понаша као пијанац у авиону, да отвара прозоре и врата. Неко мора да постоји да каже када је било доста – зауставите се, станите са таквим понашањем”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Не може неко да повећава порезе и царине и да зауставља тиме проток робе, казао је председник Србије, наводећи да га то брине зато што говори о томе с каквим опасностима се суочавамо. „Морамо да будемо спремни да људи који тако нешто чине и наиђу на тако жестоко супротстављање ЕУ, али и свих других, па тако и њихових спонзора и подржавалаца, показују на шта су све спремни. Ако су у стању да ово ураде, а знају да неће добити подршку, шта ће да буде следећа казна за Србију, како кажу. Пошто су они богови да донесу казну за Србију”, навео је Вучић.

Додао је да ће на састанку бити Хашим Тачи, као и да је он овлашћен да води дијалог, као и Федерика Могерини и Ангелина Ејхорст и да ће на том састанку свакако да се бори за интересе Србије. „Биће веома тешка атмосфера, али је боље да разговарамо, јер када разговарамо знам да барем један дан после тога неће предузети потез попут овог. Све што купимо времена, обезбеђујемо безбедност за грађане”, поручио је српски председник.

Први потпредседник Владе Србије и шеф српске дипломатије Ивица Дачић указао је да је постало правило да када се најави могућност наставка дијалога долази до разних инцидената.

„Харадинај и остали су дивљачки убијали. Ми радимо у интересу мира и стабилности”, навео је Дачић и додао да је Запад „створио монструма који је срушио међународно право”. Каже да је додатно опорезивање последица тога што је Косово све даље од чланства у Интерполу. „Да будем циничан, скоро цело руководство Косова је већ у Интерполу, на потерницама. Јуче сам добио извештај из Њујорка, где генерални конзул Косова прави пријем за шефове мисија у УН, на којем говори (америчка амбасадорка) Ники Хејли”, навео је Дачић.

Српска листа јуче је упозорила да да ће бити принуђена да прибегне разним видовима мирних протеста, уколико неразумна одлука Приштине не буде опозвана.

Премијерка Србије Ана Брнабић очекује да ће се привремене институције у Приштини уразумити и повући меру о већим царинама на производе из Србије. На питања о евентуалним контрамерама Београда, Брнабићева је поручила да у овом тренутку не би говорила о томе:

„Надам се да ће се они вратити на оно што су обавезе и договори у складу са свим међународним правилима игре. Надам се да ће Харадинај са својим тимом још једном размислити о оправданости оваквих мера, које су супротне свему што се очекује у 21. веку.”

Она је захвалила ЕУ на реакцији, јер је, каже, Брисел овог пута експедитивно и прилично јасно и директно реаговао. А шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да се ЕУ противи мери Приштине и истакао да је ЕУ затражила појашњења у вези са овом одлуком.

 

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here