Поштари сутра звоне на врата пензионера

15

Пензионери Фонда ПИО први део октобарске пензије почеће да примају у петак 9. новембра. Тог дана пензије ће добити сви они који их примају на кућну адресу, или на шалтерима пошта, док ће дан каније – 10. новембра, пензије добити они којима се новац уплаћује на текући рачун.

Оно што и даље највише занима пензионере, којима овај чек још није стигао, јесте колики ће им бити износ пензије, јер је ово први пут после четири године да им се примања враћају на старо уз одређено усклађивање.

У Минситарству рада за Политику одговорају да ће укупна примања свих корисника пензије у новембру бити увећана за најмање пет одсто у односу на оно што су примили у претходном месецу. Наведени новчани износ биће, у различитом износу, исплаћен свим корисницима чија је пензија у исплати за септембар износила до 32.384,67 динара, односно чија пензија за октобар, након престанка умањења, износи до 34.003,90 динара.

За кориснике пензија чија примања за септембар и октобар износе до 26.643,75 динара, односно нису ни биле снижавана, увећање примања биће остварено исплатом новчаног износа као увећања уз пензију. Новчани износ ће бити обрачунат у висини пет одсто од њихове пензије за октобар. Примера ради, ако пензија корисника за септембар и октобар износи 11.500 динара, новчани износ као увећање уз пензију биће обрачунат као  пет одсто од 11.500 динара и износиће 575 динара и биће у том износу посебно приказан и исплаћен у новембру и децембру, заједно са исплатом пензије. Дакле, укупно примање тог лица у новембру износиће 12.075 динара.

Рачуница Удружења војних пензионера Србије, који су пре два дана примили први део за октобар, показује да ће пензионери чија је висина пензије за октобар и новембар 2018. године износила до 26.643,75 динара (за ове кориснике није примењиван Закон о привременом уређењу начина исплате пензије), новчани износ увећања уз пензију бити пет одсто од висине пензије корисника.

То значи да ће пензионери, чија су примања 26.643,75, добити 1.332,18 динара више – укупно 27.975,93 динара. Пензионерима чија је висина пензије за октобар и новембар 2018. године износила од 26.643,75 динара до 34.003,90 динара (на ове кориснике је примењен Закон о привременом уређењу начина исплате пензије), новчани износ као увећање уз пензију обрачунава се као разлика између износа исплаћене за септембар 2018. године увећане пет одсто и износа припадајуће пензије према Закону о ПИО.

Дакле, рачуница показује да ће пензија која је у септембру 2018. године износио 26.843,75 увећана пет одсто бити већа 1.342,18 и износиће 28.185,93 динара.

Да није било четворогодишње примене Закона о привременом умањењу, примања би за ове пензионере требала да буду око 27.650,00 динара. Они ће сада добити увећање 535,93 динара.

За пензионере чија је висина пензије за октобар и новембар 2018. године била већа или једнака 34.003,90 динара (на ове кориснике је примењен Закон о привременом уређењу начина исплате пензије), не обрачунава се новчани износ као увећање уз пензију. Овим корисницима пензија ће се у новембру 2018. године исплатити по Закону о ПИО.

Иначе, председник овог удружења, Љубомир Драгањац, упутио је после одлуке да се формула за усклађивање пензија наредне године замрзне писмо председници Народне скупштине, премијерки и посланицима где наводи да је садашњим Законом о ПИО (члан 80) било регулисано усклађивање пензија на основу раста цена, инфлације и пораста бруто националног дохотка. – Пензије су се усклађивале два пута годишње, што је било повољно и праведно за државне финансије и за пензионере – каже Драгањац.

– Предлогом измена и допуна садашњег системског закона о ПИО (чланом 9) предвиђа се усклађивање пензија на начин утврђен прописима којима се уређује буџет и буџетски систем. Практично се може догодити да усклађивања и не буде. Сматрамо да у системском закону о ПИО треба задржати садашња решења, а буџетом обезбедити потребна средства за усклађивање. С тим у вези потребно је утврдити регулативу (раст цена и плата) на основу које би се пензије аутоматски усклађивале једном или два пута годишње, те очекујемо да размотрите овај предлог и да се донесе одговарајуће решење – наводи у писму Драгањац.

У Удружењу синдиката пензионера Србије траже да се прекине са даљим сиромашењем пензионера којима је узето 20 до 25 одсто од пензија због тога што се оне четири године нису усклађивале. Недопустиво је, кажу, игнорисање обавезе владе да, на основу члана 58. Устава Србије и става Уставног суда Србије, да је пензија имовинско право, системски врати износе пензија који нису исплаћени по Закону о привременом уређивању начина исплате пензија.

Влада би, наводе у удружењу, требало да предложи законе којима би се регулисао повраћај неисплаћених делова пензија од 2014. до 2018. године, али и да покрене јавну расправу о реформи пензијског система Србије.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here