Европски народњаци бирају кандидата за Јункерову фотељу

17

Од немачке канцеларке фаворизовани Манфред Вебер или самостални изазивач Александер Стуб? Данас ће у Хелсинкију пасти одлука ко ће бити главни кандидат европских народњака који би после европских избора у мају идуће године могао да замени Жан-Клода Јункера на челу Европске комисије.

Европска народна партија (ЕНП), која окупља странке десног центра, на свом конгресу у Хелсинкију који је јуче почео, одлучиће ко ће бити носилац листе, такозвани шпиценкандидат, на изборима за Европски парламент (ЕП).

Лидери странака десног центра и високи политичари из Европе, који су се окупили у главном граду Финске, треба да испланирају и стратегију како да поново победе на изборима за ЕП у ситуацији када се односи политичке моћи у Европи мењају због налета популиста и крајњих десничара који се противе не само неефикасној мигрантској политици већ отворено заговарају што лабавију ЕУ.

За носиоца листе на европским изборима гласаће 734 делегата. Иако је гласање тајно, лидер ЕНП у Европском парламенту Вебер (46) у предности је у односу на бившег финског премијера Стуба (50) који је напустио место потпредседника Европске инвестиционе банке да би кренуо у кампању.

Уочи конгреса у Хелсинкију Вебер, који је из Хришћанско-социјалне уније Баварске, успео је да обезбеди подршку свих осам шефова влада који припадају ЕНП. Манфреда Вебера је подржао чак и Виктор Орбан иако је као челник ЕНП у Европском парламенту отворено подржао да се активира члан 7 Лисабонског споразума како би се Мађарска казнила због кршења европских демократских правила. Али, мађарски премијер није имао велики избор. Морао је да стане иза Вебера који неколико пута заштитио Орбана од прозивки у Бриселу. На другој страни је Стуб који отворено заговара избацивање Фидеса из Европске народне партије.

Лисабонски уговор иначе предвиђа да председника Европске комисије предлажу шефови држава или влада водећи рачуна о резултатима избора за Европски парламент. До сада се за челника „европске владе” подразумевало да кандидат има оперативно премијерско или барем министарско искуство. Вебер, за разлику од Стуба, никада није био у извршној власти. Нема сумње да Ангела Меркел, иако ослабљена после лоших изборних резултата у Хесену и одлуке да се не кандидује  поново за председника ЦДУ, намерава да нови председник Европске комисије буде Немац.

Амбициозни Вебер, којем унутар ЕНП замерају да још увек није јасно изложио свој програм, размишља о још једној функцији, лидерској позицији у ЦСУ.

На питање новинара  „Билда” да ли би се прихватио и посла челника ЦСУ који сада држи Хорст Зехофер, министар полиције у немачкој влади, Вебер је одговорио: „Показало се да сам способан да подједнако добро комбинујем оба задатака и у Европи и ЦСУ.”

Када је одлучио да се кандидује за носиоца листе ЕНП тиме потенцијално и за челника ЕК, Вебер је поручио да је Европи потребан нови почетак и више демократије: „Не можемо наставити као раније. Желим отворити ново поглавље за ЕУ, враћању Европе њеним грађанима.”

Александер Стуб, који говори пет језика, себе је представио као „социјаллиберала” и ново лице европских конзервативних снага. У борбу за гласове делегата кренуо је и кампањом преко друштвених мрежа. За разлику од Вебера, бивши фински премијер је обишао неколико европских престоница у покушају да убеди сестринске странке да на конгресу гласају за њега. Стуб је у писму колегама из  Европске народне партије поручио да је „декларисани проевропљанин” и да је одлучио да се кандидује како би бранио европске вредности и омогућио Европи да попуни вакуум настао „добровољном маргинализацијом” САД и Велике Британије у светској политици.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here