Референтна камата остаје три одсто

15

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је, на јучерашњој седници, да задржи референтну каматну стопу на нивоу од три процента.

Извршни одбор је приликом доношења те одлуке имао у виду очекивано кретање инфлације и њених фактора у наредном периоду, као и ефекте досадашњег ублажавања монетарне политике, саопштено је из НБС. Централна банка наводи да су инфлаторни притисци остали ниски и у условима снажног привредног раста. Инфлација је наставила да се креће у границама циља и у септембру је износила 2,1 проценат, а према новембарској централној пројекцији, остаће ниска и стабилна у таргетираном распону од три одсто плус, минус 1,5 процентних поена међугодишње до краја периода пројекције, односно у наредне две године.

Из НБС поручују да ће у средњем року кретање инфлације бити пре свега опредељено постепеним растом агрегатне тражње. „Одржавање постигнуте ценовне стабилности у наредном периоду очекују и финансијски сектор и привреда, о чему сведоче њихова инфлациона очекивања усидрена око циља од три посто и за годину, и за две године унапред”, додаје се у саопштењу.

Према оцени Извршног одбора, ефекти претходног ублажавања монетарне политике доприносе убрзању привредног раста, који је у досадашњем току године растао по највишој стопи у последњих десет година и износио 4,5 процената међугодишње. Напомињу да висок допринос привредном расту потиче од инвестиција, које ће и у наредном периоду омогућити наставак раста извоза прерађивачке индустрије.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here